Ministre afviser appel: Færdiguddannede kandidater skal tilbage på skolebænken

De studerende er ramt af, at Aarhus Universitet i årevis har fejlfortolket regler.

- Gymnasieloven giver ikke undervisningsministeren mulighed for at dispensere fra kravene til gymnasielæreres faglige kompetencer, står der i brevet fra uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V). (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

En stor gruppe tidligere universitetsstuderende havde håbet, at uddannelses- og forskningsministeren ville benåde dem, da de sendte ham en appel om dispensation.

Men svaret blev nej.

Kandidater, som for længst har forladt skolebænken, slipper derfor ikke for at skulle tilbage og læse et semester på Aarhus Universitet, der gennem flere år har tolket reglerne omkring gymnasielærerfag på uddannelsen fejlagtigt.

Det fremgår af et brev fra Tommy Ahlers (V), der er sendt på vegne af ham og undervisningsminister Merete Riisager (LA) til de studerende.

- Vi har undersøgt grundigt, om vi kan efterkomme jeres ønske om dispensation eller på anden måde hjælpe jer. Kravene til gymnasielærernes faglige kompetencer er en del af gymnasieloven (...) og gymnasieloven giver ikke undervisningsministeren mulighed for at dispensere fra kravene til gymnasielæreres faglige kompetencer, står der i brevet, DR Nyheder har set.

Universitetet tog fejl

Beskeden om, at de tidligere studerende måske ikke var helt færdige med deres uddannelse alligevel, blev sendt via e-boks i november. Her forklarede universitetet overfor DR Nyheder, at der var sket en "menneskelig fejl" i administrationen af reglerne.

- Der er tale om en fejlfortolkning af reglerne gennem nogle år. Vi har tolket det sådan, at nærtbeslægtede områder har undtagelser, og det har der også været historisk. Men vi har taget fejl, sagde Kristian Thorn, der er vicedirektør for uddannelsen på Aarhus Universitet, dengang.

At de færdiguddannede mangler et semester skyldes helt præcist, at universitetet gennem ti år ikke havde forlænget uddannelsen for studerende, der har læst hovedfag på ét fakultet og sidefag på ét andet. Og det er derfor, de nu skal tage endnu et semester, hvis de ikke allerede har færdiggjort et pædagogikum (efteruddannelse på et gymnasium, red.).

Ifølge Kristian Thorn er 60 tidligere studerende ramt. 211 fik brev om fejlen i deres e-boks.

Ærgerligt!

Tidligere engelsk- og psykologistuderende på Aarhus Universitet Nanna Smith Vinther er en af de berørte. Med beskeden fra ministrene tyder alt på, at hun skal tilbage til universitetet og læse de 30 ECTS-point, ministeriet og universitetet mener, hun mangler.

- Jeg har en hverdag i Sønderjylland og fuld tid på mit arbejde, og jeg er så ærgerlig over, at jeg skal bruge tid på at tage ekstra fag, når jeg kunne bruge tiden på at blive en god gymnasielærer og sikre mine elevers trivsel, siger Nanna Smith Vinther, der for nylig fik fast job på et gymnasium i Sønderborg.

Beskeden om, at hun ikke han få dispensation, gør hende vred.

- Ministeren bør give os en ordentlig forklaring på, hvorfor der er givet dispensation til dem, der har pædagogikum, og ikke til os. Det giver ingen mening, at de gladeligt kan blive ved med at undervise, mens vi sidder i en ærgerlig venteposition, siger hun.

Krav understøtter fagligt udbytte

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V). I en mail henviser ministeriet dog til et folketingssvar fra ministeren:

- Gymnasieloven giver ikke undervisningsministeren mulighed for at dispensere fra kravene til gymnasielæreres faglige kompetencer. Kravene understøtter et højt fagligt udbytte for gymnasieeleverne, som er en forudsætning for, at vi får dygtige studerende på de videregående uddannelser, står der i svaret, hvor det dog ikke uddybes, hvorfor de, der har pædagogikum, er undtaget fra kravet.

Uddannelses- og forskningsministeriet understreger overfor DR Nyheder, at der er taget kontakt til alle universiteter, som uddanner gymnasielærere. De skal nu undersøge, om der er lignende tilfælde, og stramme op på procedurerne, så problemet ikke gentager sig.

I foråret kom det frem, at både nuværende og tidligere studerende fra Aalborg Universitet er fanget i en lignende kattepine, da det blev opdaget, at flere uddannelser ikke har været gennemført korrekt. I den sag kan de tidligere studerende, ligesom studerende fra Aarhus Universitet, have udsigt til at skulle tilbage på skolebænken.

Opdateret: I en tidligere version af denne artikel stod der, at der var tale om 221 studerende. Det rigtige tal er 60.

Facebook
Twitter