Når Sara Ferreira forsøger at skabe opmærksomhed omkring problemet med hverdagssexisme, bliver hun ofte mødt med holdningen, at det ”bare handler om en lille gruppe sure kvinder”.
- Det vil være meget, meget kærkomment at få en reel kortlægning af problemets omfang, siger Sara Ferreira, styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund og medstifter af Everyday Sexism Project Danmark, der samler kvinders erfaringer omkring hverdagssexisme.
Men der findes ingen dansk kortlægning af, hvor udbredte problemerne med hverdagssexisme er - et begreb, der dækker over forskelsbehnadling og chikane baseret på køn. Det kan for eksempel være gramseri i bussen eller sjofle tilråb på gaden, men også være noget, der foregår hos lægen, blomsterhandleren eller på arbejdet.
- Det er tydeligt for os, at det her er helt gængse erfaringer for en stor gruppe kvinder. Men der er brug for håndfast viden. For man kan ikke handle effektivt blot på gefühl, fortæller Sara Ferreira.
Ministre blæser til kamp
To danske ministre har de seneste uger sluttet sig til kampen mod sexismen i hverdagen. Transportminister Magnus Heunicke (S) sluttede tirsdag en længere opdatering på Facebook sådan her:
- Her er en opgave for os alle sammen: Lad os sige fra over for sexisme i det offentlige rum. De typer skal lukkes ned, og det kræver, at vi alle sammen er parate til at sige fra og hjælpe til, næste gang en idiot går i gang med de her afstumpede krænkelser.
Derudover har ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, Manu Sareen (R), sat bekæmpelsen af hverdagssexisme i sin handlingsplan for 2015. I forbindelse med lanceringen af den i slutningen af februar sagde ministeren til nyhedsbureauet BNB:
- Noget af det første, som vi vil gøre, er at lave en slags holdningsbearbejdelse - det kan være en kampagne mod hverdagssexisme og sexchikane på uddannelsesinstitutioner og natteliv og et generelt fokus på køn i det offentlige rum.
Socialministeriet oplyser til DR Nyheder, at der dog indtil videre ikke er nogle konkrete tiltag på bordet.
Sået tvivl om rapport
En stor del af den viden, der er om hverdagssexisme i Danmark stammer fra projektet Everyday Sexism Project, som samler erfaringer på en hjemmeside og har et lukket fora på Facebook. Her er over 1.000 personer medlemmer. facebookgruppen drives dog i dag af en udspringergruppe fra den originale, som hedder 'Stop Sexisme'.
Det tætteste, man indtil videre er kommet en kortlægning, er en EU-undersøgelse fra sidste år, der viste, at 80 procent af danske kvinder over 15 år har oplevet sexchikane. Der blev dog sået tvivl om rapporten af flere forskere dengang.
Og det ærgrer Sara Ferreira. For selvom hverdagssexisme de senere år har fået større opmærksomhed, så oplever hun stadig, at problemet bliver affærdiget af mange.
- Det er dejligt, at vi bliver taget alvorligt af ministrene, men det er vitterligt nødvendigt med viden og kortlægning. Hvis vi for eksempel ikke ved, hvem krænkerne er, eller hvorfor de gør det, så er det umuligt at komme det til livs, siger hun.
Ikke den enkelte kvindes problem
Chris Poole har skrevet en række bøger om voldsforebyggelse og er medlem af Det Nationale Voldsobservatorium under Kvinderådet. Hun kalder omfanget af hverdagssexisme ”alt, alt, alt for stort.”
- Rigtig mange mennesker ved ikke, hvor stort problemet er. Eller også tager de det ikke alvorligt. Det kan ikke nytte noget, at vi bare lukker øjnene for problemet. Det er vigtigt, at vi får en dansk undersøgelse af omfanget, men i mellemtiden skal vi stadig handle, siger hun og fortsætter:
- Det er ikke den enkelte kvindes problem, det er et samfundsproblem.
Hverken Magnus Heunicke eller Manu Sareen har torsdag haft mulighed for at vende tilbage på DR Nyheders henvendelse, men fra begge ministerier bliver det oplyst, at der på nuværende tidspunkt ikke er planlagt en undersøgelse af problemets omfang.