To ministre kaldes i samråd om islamisters millionsvindel

Fire partier ønsker svar på, hvorfor danske myndigheder ikke har grebet ind i sagen om millionsvindel fra en formodet spansk terrorcelle.

Vi har brug for at vide, hvor de penge er endt, og hvorfor der ikke har været nogen sigtelser i sagen, lyder det fra SF's retsordfører. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

Hvorfor er ingen blevet sigtet i sagen, hvor en formodet islamistisk terrorcelle har svindlet for et stort millionbeløb i Danmark, når myndigheder godt kendte til det?

Det er et af de spørgsmål, som fire partier - Socialdem0kratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti - gerne vil have svar på. Derfor vil de nu kalde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd.

- Vi har brug for at få at vide, hvor er de her penge endt henne? Hvorfor har der ikke været nogen sigtelser? Hvad foregår der i det hele taget?, siger Lisbeth Bech Poulsen, rets- og skatteordfører for SF.

- Det er en decideret farlig cocktail, når momssvindel i millionklassen begås af jihadister. Folketinget gør alt, hvad det kan, for at tage luften af pengestrømmen til terror, og så skal myndighederne selvfølgelig også reagere på sådan en sag, siger DF's retsordfører Peter Kofod Poulsen.

DR og Jyllands-Posten kunne tidligere i dag via lækkede retsdokumenter fra en spansk terrorsag afsløre, at en spansk al-Qaeda-celle har svindlet for 58 millioner kroner i Danmark gennem en årrække.

Ud af dem er de 20 millioner skaffet via momssvindel, hvilket altså vil sige fra den danske statskasse.

Sagen kendt siden 2014

Dokumenter fra lækket viste også, at de spanske myndigheder i 2014 henvendte sig til bagmandspolitiet (SØIK) i Danmark med informationer i sagen.

De spanske myndigheder informerede blandt andet om, at flere af de anholdte i sagen drev virksomheder i Danmark. Spansk politi mener desuden, at to danske mænd var afgørende for, at den formodede terrorcelle havde forbindelser til netop Danmark.

Men selv om dansk politi således kendte til sammenhængen mellem danske skattekroner og terrorfinansiering er der ingen sigtelser rejst, vil terrorforsker Magnus Rantorp tidligere i dag kaldte "ubegribeligt".

Hverken Justitsministeriet, bagmandspolitiet eller PET har ønsket at stille op til interview.