Ministre vil udrydde dårlig ældremad

Fødevareministeren og Socialministeren vil sammen inspirere til bedre ældremad.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) og socialminister Manu Sareen (R) kommer nu med en idé til, hvordan man forbedrer ældremaden. (Foto: © Kirsten Nepper-Rasmussen, DR Fyn)

Det seneste år har kritikken haglet ned over ældremaden her i landet. Vakuumpakket mad til ældre fik sindene i kog, ligesom kvaliteten og prisen er blevet voldsomt kritiseret.

Men fødevareminister Dan Jørgensen (S) og socialminister Manu Sareen (R) kommer nu med en idé til, hvordan man forbedrer ældremaden.

- Ude i kommunerne er der rigtig mange lokale ildsjæle, som arbejder med at forbedre de ældres måltider og gøre det til en af dagens store oplevelser, siger Manu Sareen til DR Nyheder.

- Jeg har selv oplevet, hvordan det foregår på Levehjemmet Bjergbyparken i Slagelse, hvor man ved at inddrage de ældre i madlavningen og kræse om oplevelsen, får skabt en glæde og et engagement blandt de ældre om måltidet, forklarer Manu Sareen.

Viden skal deles på hjemmeside

De gode oplevelse skal ifølge de to ministre gives videre til andre kommuner, så de kan lære af andres erfaringer.

- Derfor samler vi nu de gode erfaringer og råd på tværs af kommunegrænser og sektorområder i en vidensbank, så kommunerne lynhurtigt kan finde nogle helt konkrete løsninger på de mad-udfordringer, de står med i netop deres kommune, siger Manu Sareen.

Livskvalitet at hente – penge at spare

20 procent af de plejekrævende ældre er undervægtige – og det er et stort problem. Er man som ældre borger undervægtig, så er man svagere, mere modtagelig overfor sygdomme og livskvaliteten er dårligere.

Hvis man får udryddet ældres undervægt, vil man kunne spare to milliarder kroner, viser hollandske erfaringer, man har sammenlignet med danske forhold.

Derfor er det vigtigt, at kommunerne kommer i gang.

- Den nye hjemmeside skal skabe inspiration til de kommuner, der endnu ikke har fået gang i det gode måltid. Og dem, som allerede er rigtig godt i gang, får mulighed for at gøre det endnu bedre. På den måde skaber vi det bedste grundlag for, at så mange ældre som overhovedet muligt bliver behandlet værdigt – også når det handler om mad, siger Manu Sareen.