Minkavl kan genopstå, men dyrevenner og støttepartier undrer sig: 'Tiden, hvor vi har dyr i små bure, skal være ovre nu'

14 minkavlere skal nu overveje, om de vil starte produktionen op igen.

Minkavler Ole Bakke har valgt at tage imod erstatningen og regner derfor ikke med at genoptage produktionen af minkavl. Han mener heller ikke, at det giver mening med de nuværende restriktioner. (Foto: Janus Jacobsen © DR)

Det kostede næsten 19 milliarder i erstatning til minkavlerne, da statsminister Mette Frederiksen (S) for snart to år siden sagde, at alle mink i landet skulle aflives.

Det skete på grund af frygt for nye coronamutationer.

Men fra januar bliver det igen lovligt at avle mink herhjemme.

Det har regeringen besluttet efter nye anbefalinger fra Statens Serum Institut.

Men både dyrerettighedsorganisationer og regeringens støttepartier kritiserer beslutningen.

- Det er skuffende og dybt forkasteligt, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

- Det er virkelig dårlig dyrevelfærd, det er dårligt for vores natur, og så har det ikke nogen større samfundsmæssig betydning, så der er faktisk ikke nogen grund til at starte den her produktion op igen, siger hun.

Forbud i EU kan være på vej

Hun henviser til, at der ifølge Fødevareministeriet er risiko for, at mink vil blive optaget på EU's liste over invasive arter, og at der i så fald kan forventes et egentligt forbud mod minkavl i hele EU.

- Forbuddene imod minkproduktion ruller ud over Europa. Det er allerede 20 lande som enten har eller er i gang med at få et forbud mod den her produktion, siger direktøren for Dyrenes Beskyttelse.

- Den tidsalder, hvor vi har dyr i små bure, den skal være ovre nu. Det er en forældet produktion, siger hun.

Ifølge ministeriet kan et egentligt EU-forbud mod minkavl tidligst forventes i 2024.

Enhedslisten: Dybt uansvarligt

Fødevareordfører fra SF Carl Valentin kalder over for Ritzau beslutningen om at genåbne minkerhvervet for en kæmpe fejl.

- Jeg synes ikke, at regeringens etiske kompas giver mening. Torsdag ville de forbyde buræg, fordi høns ikke skal stå i små bure. Nu vil man så dagen efter putte mink i små bure, siger Carl Valentin.

Enhedslistens Peder Hvelplund, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget frygter, at genstart af minkerhvervet kan føre til nye smitteudbrud og mutationer med coronavirus.

- Er mildest talt rasende. Det er dybt uansvarligt at åbne op for minkproduktionen igen. Er der ingen læring overhovedet. Ingen garanti for at minkerhvervet ikke kommer til at udgøre en sundhedsrisiko igen, skriver han på Twitter.

Minkavler Martin Korsbæk er en af de minkavlere, der har søgt om dvalekompensation og som nu skal overveje, om han vil genstarte produktionen. Han var i dag til møde i ministeriet for at blive orienteret om de nye regler og krav. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Højst 14 avlere vil kunne begynde igen

Ifølge Rasmus Prehn (S) kommer genopstarten til at ske forsigtigt og gradvist. Mink og ansatte skal blandt andet corona-testes jævnligt, og der er en lang række krav om mundbid og bad for de ansatte.

- Nu starter vi op med nogle meget strikse regler for at være helt sikre på det med folkesundheden, siger han.

Det bliver også meget få minkavlere, der eventuelt vil starte op igen, siger ministeren.

Langt de fleste af landets 1.200 minkavlere valgte nemlig at lukke helt ned og tage imod den fulde erstatning. Så det er kun de 14 avlere, der søgte om en dvaleordning, der har mulighed for at starte op igen.

- De skal så nu vurdere med det system, der er: "Har vi mod på det, eller vil vi hellere søge den hele og fulde erstatning?", siger Rasmus Prehn.

Minkavler: Selvfølgelig vil jeg gerne i gang igen

En af de avlere, der nu skal overveje, er Erik Vammen.

- Det hele afhænger af økonomien, siger han.

- Jeg vil rigtig gerne i gang igen. Jeg har næsten ikke lavet andet i hele mit liv end at arbejde med mink, så selvfølgelig vil jeg gerne i gang igen, siger han.

Også Martin Korsbæk overvejer:

- Nu har vi fået retningslinjerne, for hvordan vi skal starte op, og så må vi se om ikke, det kan lade sig gøre.

De 14 minkavlere, som overvejer at genoptage deres produktion, kan indtil den 31. december 2023 stadig vælge at lukke deres virksomhed permanent mod udbetaling af fuldstændig erstatning.