Minkavlere skal vedligeholde tomme minkhaller i flere år endnu: 'Det er fuldstændig tåbeligt'

Fødevarestyrelsen har endnu ikke nedsat den gruppe, der skal vurdere erstatningen.

Jens Friis Jørgensen skal vedligeholde 3,5 hektar med tomme minkhaller, indtil han kan få vurderet sin erstatning. (Foto: José Ramanamihantatsoaran © Jose Ramanamihantatsoaran)

Græsset når op til knæene.

Den lange række af bure er blevet røde af rust.

Fuglene er flyttet ind, og malingen skaller af gavlen på Jens Friis Jørgensens tomme minkhaller i Holstebro.

Indtil november 2020 var vedligeholdelsen en del af den daglige gang på gården. Og det skal den nu blive ved med – også selvom de 50.000 mink, der var burenes tidligere beboere, for længst er aflivet.

Vedligeholdelsen er vigtig, for den har stor betydning for hvor mange penge, minkavlerne kan få i erstatning.

Men der er endnu ikke nedsat den taksationskommission, der skal vurdere erstatningen, og det efterlader de tidligere minkavlere med en følelse af at være bundet til deres gabende tomme minkfarm.

Der skal nemlig bruges tid og ressourcer på vedligeholdelse, så den kan fremstå som ny den dag, den skal vurderes.

- Det er klart, at vi skal passe farmen, for vi har en forpligtigelse til, at den skal fremstå bedst muligt, når den skal takseres. Jeg kan ikke bare gå ud og tage noget andet fast arbejde, så på den måde er jeg låst til farmen, siger Jens Friis Jørgensen, der er tidligere minkavler fra Holstebro.

Og det bakkes op af Tage Pedersen, som er forhenværende minkavler og formand for Danske Minkavlere.

- Grunden til at man skal vedligeholde, er nøjagtigt den samme, som hvis man skal sælge sit hus, så skal det stå knivskarpt den dag, køberne kommer forbi, så får man den bedste pris.

Minimum tre år til erstatning

Ifølge Fødevarestyrelsen vil det tage minimum tre år at vurdere de tomme minkfarme, fra den dag kommissionen er dannet. Og det er for lang tid, vurderer Tage Pedersen, forhenværende minkavler og formand for Danske Minkavlere.

- Jeg synes, det er dybt urimeligt. Jeg vidste godt, at det ville tage lang tid at ekspropriere et helt erhverv, men det tager alt for lang tid. At vi ser ind i, at det tager en fire til fem år endnu, det er helt urimeligt for de 1000 familier, som er ramt.

Og på farmen i Holstebro er Jens Friis Jørgensen også meget uforstående over for dén tidshorisont.

- Det giver ingen mening. Det er spild af vores ressourcer og samfundets ressourcer, at vi skal vedligeholde noget, der skal fjernes, siger Jens Friis Jørgensen.

Jens Friis Jørgensen besøger hver dag minkfarmen, der ligger bag hans hjem, selvom det ikke længere er et sted, han nyder at opholde sig. (Foto: José Ramanamihantatsoaran © Jose Ramanamihantatsoaran)

Økonomiske konsekvenser for minkavlerne

At vurderingen kommer til at vare flere år, kan få store økonomiske konsekvenser for de tidligere minkavlere. Det vurderer Håkun Djurhuus, som er partner i et advokatfirma og tidligere formand for regeringens ekspropriationsudvalg.

- Minkene er fjernet, men avlernes udgifter ligger der stadig – de har stadig lån med renter, og det bliver hurtigt rigtig mange penge. Hvis det varer 3-4 år endnu, er det svært at forestille sig, at man kan overleve med almindelig gæld uden indtægt.

Men selvom udsigterne til at skulle vedligeholde de tomme minkfarme flere år endnu, får mundvigene til at vende nedad på de fleste minkavlere, kan det altså ikke gøres hurtigere. Det mener fødevareminister, Rasmus Prehn.

- Det er desværre vilkårene, når vi gerne vil have en ordentlig taksationskommission, der arbejder i et tempo, der er realistisk. Men vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at det bliver nemmere for den enkelte minkavler.

Et nyt system

Hvis det står til minkavlerne, skal der findes en løsning på den langsommelige proces hurtigst muligt. Og løsningen på hvordan Jens Friis Jørgensen hurtigere kan få erstatning og rive sine fem kilometer tomme minkhaller ned, kan findes i et nyt system.

Lige nu foregår ekspropriation nemlig som en sidebeskæftigelse for medlemmerne af taksationskommissioner, og derfor kan arbejdet nemt trække ud.

- Man skal gøre det mere moderne ekspropriationsmæssigt. Man er nødt til at nedsætte en gruppe mennesker, som har forstand på at vurdere minkfarmene og have det som fuldtidsbeskæftigelse, så vi kan få det afsluttet i en fart, vurderer Tage Pedersen.

I videoen kan du se, hvordan Jens Friis Jørgensens tomme minkfarm ser ud.

At det kan gøres hurtigere, er Håkun Djurhuus, partner i et advokatfirma og tidligere formand for regeringens ekspropriationsudvalg, enig i. Han mener nemlig, at tid er lig med retssikkerhed.

- Man kan udlicitere besigtigelserne til nogle sagkyndige, som har forstand på minkfarme, som optager foto og video, for så sparer man, at hele taksationskommissionen skal ud til hver enkelt farm. Alternativt kan man lave flere taksationskommissioner, så det går hurtigere.

Men fødevareminister, Rasmus Prehn, vurderer ikke, at der er hænder nok til at udføre opgaven.

- Vi er åbne over for kreative løsninger som foto- og videodokumentation, men det handler om, at der ikke er de medarbejdere, der skal til for at gøre det hurtigere.

Det ærgrer Jens Friis Jørgensen, at der er lange udsigter til, at fuglerederne kan flytte ud af de mange tomme minkhaller.

- Det er jo urimeligt. Vi kunne ordne det på ti dage. Selvfølgelig vil det her tage længere tid, men fire år er for lang tid.