Minkavlere vinker farvel til Mogens Jensen: 'Det er den bedste nyhed, jeg har hørt længe'

Nu ser minkavlerne frem til, at en kompensationsmodel snart falder på plads.

- De har simpelthen trådt på os noget så grusomt, så der er ikke noget tilbage, siger minkavler Johnny Strøm.

Det vækker glæde på Læsø, at Mogens Jensen (S) vinker farvel til jobbet som minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Her siger minkavler Johnny Strøm nemlig, at det var en uundgåelig nyhed, han havde set frem til.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det har vi ventet på i flere uger, så det er ikke for tidligt.

- Det er den bedste nyhed, jeg har hørt længe, siger han.

En anden nordjysk minkavler er Lars Eilertsen fra Lystrup. Han synes, det er "værdigt nok", at Mogens Jensen træder tilbage, men han mener ikke, at det ændrer det store for landets minkavlere.

- Vores mink er jo væk. Det er ren og skær politisk oprydning. For branchen betyder det i og for sig ingenting, siger han.

Hvad med kompensationen?

Lars Eilertsen siger, at det springende punkt for ham er, hvordan forhandlingerne om erstatning og kompensation lander.

- Og det er også det værste, for der er ingen, som ved, om man er købt eller solgt. Erstatning kan ikke gøre det alene. Jeg ville hellere have mine mink, siger Lars Eilertsen.

Samme båd er Johnny Strøm i. Derfor stiller han også store krav til Mogens Jensens efterfølger.

Mogens Jensen understreger, at han ikke forlader dansk politik. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Han skal simpelthen samle dansk pelsdyrsavl. Det bliver jo svært, for der er ikke noget tilbage, men han skal sørge for, at erstatningen bliver retfærdig, og så skal han huske det mennskelige.

- De har simpelthen trådt på os noget så grusomt, så der er ikke noget tilbage. Jeg kan slet ikke se, at en ny afløser fra den her regeringen kan samle det her. Overhovedet, lyder det fra Johnny Strøm.

Forhandlinger trækker ud

Mens landets minkfarmere er ved at afvikle deres besætninger, forhandler Folketingets partier om at blive enige om en kompensationsmodel for branchen.

Men forhandlingerne har trukket ud, fordi partierne ikke har kunnet blive enige om, hvor store poserne med penge skal være til minkavlerne.

Derudover hævder regeringen, at det kan være på kant med EU's regler om statsstøtte, har det tidligere lydt fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Det er regeringens holdning, at alle minkavlere skal have fuld og hel erstatning for deres minkfarm. Det vil sige, at de skal have erstatning for den værdi, deres farm har.

- Hvis man forsøger at lægge ekstra penge oveni det, så risikerer man, at det bliver ulovlig statsstøtte. Det vil sige, at de penge ville man skulle kræve tilbagebetalt ude hos minkavlerne. De skal have den fulde og hele erstatning, men de skal ikke betale penge tilbage, fordi noget er ulovlig statsstøtte, sagde ministeren i weekenden.

Facebook
Twitter