Misbrugsekspert efter dødsfald: 'Morfin-præparater er generelt meget farlige i ukyndige hænder'

Politiet formoder, at det er præparatet 'Doltard', der er skyld i to unges død i Silkeborg.

To unge mænd blev i går aftes fundet døde i en lejlighed i Silkeborg. Politiet formoder, at de havde eksperimenteret med stoffet 'Doltar 30 mg'. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Unge, der får fat i et stærkt smertestillende morfinpræparat som 'Doltard' har ikke sat sig ind i stoffets virkning, og hvilke doser man må tage, og det gør det meget farligt.

Sådan lyder det fra overlæge og psykiater Henrik Rindom, der også er en af Danmarks førende misbrugseksperter.

- Det er desværre sådan, at unge mennesker får fat i noget medicin, og så prøver de at tage det, og så går det galt.

Her til morgen er Midt- og Vestjyllands politi ude med en advarsel til folk i Silkeborg-området om ikke at eksperimentere med midlet 'Doltard 30 mg', da det formodes, at det er det, der har taget livet af to unge mænd, som i aftes blev fundet døde i en lejlighed i Silkeborg.

- Vi vil anmode de unge om at holde sig fra det her stof, for det kan være dødbringende i større mængder, lyder det fra vagtchef hos Midt og Vestjyllands Politi, Jan Nørum.

- Vi har forlydender fra miljøet om, at det er ret populært i øjeblikket i Silkeborg-området, uddyber han.

Meget let at overdosere

Det særligt lumske ved det receptpligtige middel er, at det er et såkaldt depot-præparat. Derfor går der ifølge Henrik Rindom lang tid, før virkningen kommer, da midlet er lavet til at kunne smertedække en patient døgnet rundt.

Men når det så kommer i forkerte hænder hos for eksempel unge, kan de meget let overdosere, da de bliver utålmodige efter en virkning, lyder det fra Henrik Rindom.

- Når der er gået fem-ti-minutter, så tænker de, at det ikke virker, og så tager de noget mere, og lige pludselig har de taget for meget, når virkningen så kommer, siger han.

'Doltar' er en klassisk 'downer'

I større doser kan et morfinpræparat medføre nedsat vejrtrækning og i værste fald død, lyder det fra overlæge Søren Bøgevig ved Giftlinjen.

- Det nedsætter vores vejrtrækning, vores puls, temperatur og så videre, så morfin kan gøre, at man kommer ned i en bevidstløshedstilstand, og man også holder op med at trække vejret, siger han.

De stoffer, der misbruges, deles op i to typer, forklarer Henrik Rindom.

På den ene side er der dem, som får én op at køre som for eksempel kokain. Den anden slags er det stof, der får en ned i gear, hvor morfinpræparaterne indgår.

Præparatet 'Doltard' er en klassisk 'downer', som det kaldes, lyder det fra overlægen:

- Det kan være gavnligt, hvis man har taget noget andet, der har bragt én for meget op og køre, for så er der nogle unge, der godt kan lide at tage noget, der sløver lidt, siger han.

- Selvom stoffet ikke er så euforiserende, kan det være sløvende på en behagelig måde.

'Frustrende at så mange unge dør'

Hvorfor det lige netop er 'Doltard', som er populært i Silkeborg-området, er ikke overraskende, lyder det fra misbrugseksperten, for det er meget typisk, at unge i et bestemt område får adgang til det samme rusmiddel.

- Der er nogen, der har fundet ud af at købe det på nettet, og så har man siddet og leget med det og prøvet det, uden at man reelt ved, hvordan præparatet skal bruges, og hvad risikoen er.

Henrik Rindom håber på, at de unge vil høre politiets advarsel og lægge mærke til, hvad navnet på midlet er - og så lade være med at tage det.

- Det er så frustrerende, at der er så mange unge mennesker, der dør, fordi de ikke ved, hvad de har med at gøre, siger han.

Hos Giftlinjen har de i den seneste tid ikke oplevet, at folk har kontaktet dem i forhold til 'Doltard' som misbrugsmiddel.

- Stoffer og lægemidler bliver købt hjem over internettet, og der skal man overveje, om det, der bliver købt hjem, så i virkeligheden er det lægemiddelstof, som man tror, man køber, siger overlæge Søren Bøgevig.

Facebook
Twitter