Misbrugsekspert: At MDMA er farligt er en sandhed med modifikationer

Stoffet MDMA er i sig selv ikke farligt, og politiet taler forbi de unge, når de siger det, siger Henrik Rindom.

En mand viser sin MDMA-pille på tungen ved en techno-parade i Zurich( EPA/ENNIO LEANZA) (Foto: ENNIO LEANZA © Scanpix)

- Ecstasy og MDMA er i sin rene form og rigtigt doseret ikke farligt, siger misbrugsekspert og psykiatrisk overlæge Henrik Rindom til DR Nyheder.

- Når vi går ud og siger, at ecstasy er ekstremt farligt, og at man kan risikere at dø af det som vores unge mand fra Haslev gjorde, så er det ikke den virkelighed, brugerne oplever. De oplever, at man har det sjovt på stoffet og ikke har nogen problemer. Vi skal altid forholde os til den virkelighed, de unge mennesker møder. Det andet fremstår utroværdigt i deres øjne, forsætter han.

Kritikken rejser han på grund af politiinspektør Kim Kliiver fra Sydsjælland og Lolland-Flasters Politi, der over for DR Nyheder har sagt:

- Man spiller roulette med sit liv, man risikerer at blive bevidstløst og kan i værste tilfælde dø.

Det er en sandhed med modifikationer, mener Henrik Rindom:

- Ecstasy og MDMA har været brugt igennem mange år som terapeutisk middel, det var først, da det ramte det illegale marked, at man forbød det. Så stoffet i sig selv og brugt på den rigtige måde er ikke farligt, siger Henrik Rindom.

Debatten om MDMA er startet på baggrund af ét dødsfald og to indlæggelser alene den seneste uge. Alle tre havde indtaget stoffet MDMA eller et lignende stof, oplyser politiet.

Det er ifølge Henrik Rindom en god ide at fortælle, at man skal lade være med at tage det, men ikke at det er farligt. Han understreger, at han ikke advokerer for legalisering.

"Gør som Holland"

Problemet er i følge Henrik Rindom, at stoffet blandes op med alt fra amfetamin til kalk og "alt muligt andet lort". Han fremhæver Holland som et foregangsland, som vi kunne lære noget af.

- I Holland har man en mere pragmatisk tilgang til stoffer. Her er holdningen, at når nu politiet ikke kan sikre, at der ikke er stoffer i landet, så vil man hellere sikre, at den kvalitet af stofferne, der er tilgængelige, kan testes, siger Henrik Rindom.

Derfor kan man få stofferne testet og få besked, hvis det er noget, de skal passe særligt på med. Man benytter også lejligheden til at fortælle brugerne, hvordan de skal håndtere stofferne.

- Det har betydet, at den generelle kvalitet af stofferne, der er i Holland, bliver stadigt bedre. Fordi pusherne ved, at de ikke kan få solgt noget, der er dårligt, siger Henrik Rindom.

Hvis man skal sikre, at det man indtager - hvis og såfremt man beslutter sig for det - er af en ordentlig kvalitet, skal man se på formen af stoffet. I pilleform vil det være lettere at indblande stoffet alt muligt, der kan give en dårlig og farlig virkning:

- MDMA og ecstasy er præcis det samme stof. Vi skelner mellem det, for MDMA er den kemiske betegnelse for stoffet, og ecstasy er brugernavnet. Blandt danske misbrugere og brugere er der tradition for, at ecstasy er pilleform og MDMA er krystallinsk form, altså pulverform, forklarer Henrik Rindom.