Misbrugte børnehjemsdrenge lider nederlag i jagt på undskyldning

Drenge, som blev ydmyget og udsat for voldelige overgreb, har fået afslag på fri proces til retssag mod minister.

Tidligere socialminister Karen Hækkerup har tidligere afvist at undskylde over for Godhavnsdrengene. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix)

De drenge, der blev tævet og ydmyget på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland er ikke kommet tættere på en undskyldning for de overgreb, der blev begået imod dem.

De såkaldte Godhavnsdrenge har nemlig fået afslag på en ansøgning om fri proces til at føre en sag mod socialministeren, der skulle skaffe dem en officiel undskyldning. Den frie proces ville have dækket retsafgifter og honorar til advokater.

- Det er jo grotesk. Jeg ved sgu ikke rigtig, hvad jeg skal tænke. Afmagt, siger Arne Roel Jørgensen, der var anbragt på børnehjemmet i et års tid i 1964.

Arne Roel fik tæsk og blev ydmyget af lærerne, når han kom til at tisse i sengen. Og andre børn blev også seksuelt misbrugt. Det har ifølge 60-årige Arne Roel ført til mange hårde skæbner:

- Mange er gået bort, sidder i fængsel eller døde af narko.

Ingen undskyldning trods dokumentation

Misbruget på børnehjemmet fra 1945 til 1976 er blevet dokumenteret i en rapport, men de to seneste socialministre Benedicte Kiær og Karen Hækkerup har ikke ønsket at give en officiel undskyldning.

Derfor er Godhavnsdrengene gået rettens vej, forklarer deres advokat Bjørn Elmquist. Og ikke blot for deres egen skyld.

- Så længe det offentlige ikke har gjort op med de gamle sager, så vil vi blive ved med at se misbrug på misbrug fra institutionerne, siger advokaten.

- Undskyldning vil sende signal

Men undskyldningen i sig selv er samtidig meget vigtig for Arne Roel og andre, der var anbragt.

- Den undskyldning vil betyde så uhyggelig meget. Det vil give os noget fred i sindet, siger Arne Roel og tilføjer, at en undskyldning også vil sende et kraftigt signal.

- Også for eftertiden, sådan noget gør man bare ikke. Folk skal vide, at det er totalt uacceptabelt, siger han.

Afslaget til Godhavnsdrengene blev begrundet med forældelse, men Bjørn Elmquist oplyser, at de klager over afgørelsen til procesbevillingsnævnet.

Facebook
Twitter