Mishandlede ’Godhavnsdrenge’ hædres med menneskerettighedspris

’Godhavnsdrengene’ blev på et børnehjem mishandlet og ønsker en undskyldning fra staten.

Poul Erik Rasmussen var blot en af mange, der blev mishandlet på børnehjemmet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Mere end 50 år efter, at Poul Erik Rasmussen på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland blev udsat for ydmygelser og tæsk, sidder oplevelsen stadig i ham.

Den undskyldning fra staten, som han og Foreningen Godhavnsdrengene har kæmpet for i snart 15 år, har de endnu ikke fået.

Men i dag fik de en vigtig anerkendelse, da Poul Erik Rasmussen modtog Rådet for Menneskerettigheders hæderspris på vegne af Foreningen Godhavnsdrengene.

I den anledning medvirkede han i dag i dr.dk’s chatformat TÆT PÅ, hvor han svarede på spørgsmål fra læserne. Her forklarede Poul Erik Rasmussen, at han håber, at prisen kan skabe mere opmærksomhed omkring drengenes sag.

- Den betyder virkeligt meget. At vi får den anerkendelse, efter at vi tabte i Landsretten, viser, at der er mange, der tror på os og støtter os, sagde Poul Erik Rasmussen.

- Jeg tror, at det vil rykke en del, og der er nogen, der vil få øjnene op.

Se alle spørgsmål og svar her.

Formanden for menneskerettighedsrådet, Søren Laursen, forklarede, at prisen blev uddelt til Poul Erik Rasmussen for hans og foreningens ”utrættelige arbejde for at skabe retfærdighed for anbragte børn udsat for myndighedssvigt”.

Hold da for fanden øje med de børn!

Selvom livet som anbragt barn i dag er blevet bedre end i Poul Erik Rasmussens tid, så ses der stadig sager, hvor børn svigtes af myndighederne. Blandt andet i sagen om de tre søstre i fra TV 2-dokumentaren 'Anbragt i helvede', der udløste en afgørelse mod Slagelse Kommune i Landsretten.

Poul Erik Rasmussen mener, at der skal mere tilsyn til.

- Man skal sgu holde øje med de børn, man fjerner uden for hjemmet, og komme efter dem, der ikke kan finde ud af det, sagde han til læserne.

Den opfordring fulgte han op på i sin takketale med ordene ”hold da for fanden øje med de børn!”.

Kæmper videre for undskyldning

Selvom det er mange år siden, at Poul Erik Rasmussen selv var barn, fylder oplevelsen på børnehjemmet stadig.

- Både jeg og andre tidligere anbragte har svært ved at få nattesøvn, da det stadig spøger i knolden, sagde han i TÆT PÅ.

Trods flere mislykkedes forsøg på at få en undskyldning fra staten, vil Poul Erik Rasmussen ikke give op.

- Vi er en del, der er samlet nu og bruger hinanden til at komme videre og kæmper sammen om at få den undskyldning, siger han.

Du kan se alle spørgsmål og svar lige her.

Facebook
Twitter