Miss Danmark-deltager: Jeg blev angst og rystede. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre

Direktør Lisa Lents delte sundhedsoplysninger om finalist i skønhedskonkurrence.

Efter flere tidligere Miss Danmark-deltagere i går gik ud og fortalte om en kultur, hvor frygt og nedladende kommentarer fra konkurrencens direktør, Lisa Lents, er hverdag, står endnu en ung kvinde frem og fortæller om grænseoverskridende adfærd i Miss Danmark-konkurrencen.

Rika Edelgren på 21 år var med i Miss Danmark i 2018, og det endte langt fra med at blive den oplevelse, som hun havde håbet på.

- Jeg søgte om at komme til casting, fordi jeg kendte en, som havde været med, og så læste jeg om Miss Danmark og der stod, at man ville få mere selvtillid og få personlig udvikling. Jeg ville udfordre mig selv, siger hun til P1 Dokumentar.

Og Rika Edelgren blev mildt sagt udfordret. Under finalistforløbet i Miss Danmark får hun nemlig konstateret en kronisk sygdom, som hun var meget privat omkring.

- Jeg var som sådan ikke flov over min sygdom, men jeg ønskede ikke, at den skulle ændre mit liv, som den jo gjorde især under Miss Danmark-forløbet, hvor jeg havde voldsomme mavesmerter meget ofte. Smerterne blev værre under forløbet, og ofte måtte jeg bide det i mig, da vi jo skulle sidde pænt og smile eller gå catwalk.

Rika Edelgren får konstateret sygdommen Morbus Crohn, som er en kronisk tarmbetændelse, der giver smerter i maven og hyppige toiletbesøg. Hun havde det så skidt, at hun følte sig nødsaget til at fortælle direktøren for Miss Danmark, Lisa Lents, om sygdommen. Lisa Lents lovede at snakke med Miss Danmarks mentor-team og passe godt på hende og tage hensyn til situationen.

- Jeg vælger at skrive til Lisa, og hun tog det egentlig okay. Hun lovede at informere resten af mentor-teamet, så de kunne tage hensyn til mig.

Rika Edelgren og resten af Miss Danmark-finalisterne var til bootcamps over nogle weekender, og her øvede holdet skønhedsdyder, såsom catwalk træning og styling. Pigerne skulle gå i stiletter hele dagen, og det var ikke velset at sætte sig ned.

- Hver gang min mor hentede mig, lå jeg fuldstændig krummet sammen i bilen og havde det elendigt, fordi vi ikke måtte sætte os ned, medmindre vi havde fået lov. Min krop var syg, og jeg havde været så anstrengt hele dagen.

Sug maven ind

På grund af sygdommen får Rika Edelgren binyrebarkhormon, der er en type medicin som bevirker, at man får en stor vægtøgning og vand i kroppen. Rika Edelgren var oppustet, ked af det og forfærdet over sit eget spejlbillede under konkurrencen.

- Og jeg havde det rigtig dårligt med at have taget på, som der jo står i kontrakten, at vi ikke må, og jeg følte mig dårligt tilpas i min egen krop. Oven i det skulle vi gå i stramme cocktailkjoler til bootcamps og i høje stiletter mange timer om dagen.

Dagen før finalenshowet, hvor årets Miss Danmark skulle kåres, skulle deltagerne øve catwalk og prøve bikinier.

- Jeg havde ondt i maven, og jeg var så træt. Mentor-teamet blev ved med at fortælle mig, at jeg skulle suge maven ind, fordi jeg så tyk ud. De sagde, at de ikke ville se topmave på scenen. Der bryder jeg sammen og begynder at græde, siger Rika Edelgren.

Efter finalen ånder Rika Edelgren lettet op og må konstatere, at hun ikke har fået det selvtillidsboost, som hun havde håbet på.

- Jeg har i hvert fald ikke fået det bedre med mig selv. Jeg ville ikke have taget billeder længere.

Sygdom på instagram

Efter finalen skriver Rika Edelgren en privatbesked til Lisa Lents.

- Lisa skriver til os, at hun er skuffet over ikke at have hørt fra os, og det fik vi jo også at vide til finalen, at vi skulle huske at skrive til Lisa. Så jeg skrev en besked til Lisa Lents for at afslutte forløbet på en god måde. Jeg skrev en takkebesked til Lisa privat, for så tænkte jeg, at nu er jeg færdig, og hun kan ikke forvente mere af mig.

P1 Dokumentar har set korrespondancen mellem Rika Edelgren og Lisa Lents.

Lisa Lents vælger at lægge den private besked på Instagram med Rika Edelgrens navn og billede som en anbefaling. I beskeden står der, at Rika Edelgren har en tarmsygdom, som hun på det tidspunkt ikke havde fortalt offentligt, fordi hun var meget privat omkring den.

- En aften sidder jeg hjemme hos min mor, og så er der en af de andre piger, der skriver "Har hun (Lisa Lents, red.) fået lov til det her?"

Med i beskeden er et billede af Lisa Lents opslag om Rika Edelgren.

- Jeg var helt chokeret over, at hun kunne finde på det. Jeg blev angst og rystede. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre.

Rika Edelgren beder Lisa Lents om at fjerne opslaget med det samme, fordi det indeholder personfølsomme oplysninger - netop om hendes sygdom. Til det svarer Lisa Lents:

- Jeg kan ikke se nogle personfølsomme oplysninger i beskeden. Blot en anbefaling.

Rika Edelgren måtte så forklare, at der var personfølsomme oplysninger, da både hendes navn og billede fremgik. Lisa Lents endte med at fjerne beskeden nogle timer senere, men skaden var sket for Rika, som følte sig udstillet og ydmyget.

- Jeg ønskede ikke, at folk udefra skulle kende til min sygdom, da jeg ikke ønskede, at den skulle påvirke mit liv på den måde, og derfor har jeg indtil nu været meget privat omkring den.

I en mail til P1 Dokumentar skriver Lisa Lents om episoden:

- Den besked har jeg delt, da jeg så den som den varmeste anbefaling og så ikke noget personfølsomt i beskeden. Jeg har aldrig haft en intention om at gøre nogen ked af det, så jeg fik slettet den, indtil jeg fik mulighed for at undersøge det juridisk.

Hun uddyber, at andre i Rikas netværk havde skrevet, at Rika havde været syg. Men det svar giver Rika Edelgren ikke meget for.

- Der er forskel på at have en sygdom som for eksempel influenza eller forkølelse og så have fået en kronisk tarmsygdom. Jeg har ikke gået og sagt, at jeg har en tarmsygdom til gud og hvermand. Det er kun noget, jeg selv har delt med familie og venner. Det bliver først offentligt kendt, da Lisa vælger at lægge det ud på Instagram uden mit vidende.

Ekspert: Det er langt over grænsen

Juraprofessor og ekspert i medieret fra Aalborg Universitet Søren Sandfeldt Jacobensen vurderer, at det er langt over grænsen, at Lisa Lents deler en privat besked.

- For mig at se er det en klar overtrædelse af persondataretten og endda en af de mere alvorlige. Man skelner mellem almindelige oplysninger og en gruppe, der er særlig følsomme, og her er jo så sandelig helbredsoplysninger, altså en sygdom. Og den må hun jo ikke dele ud på sociale medier.

DR Nyheder og P1 Dokumentar har af Rika Edelgren fået lov at dele oplysninger om sygdommen.

I mailen til P1 dokumentar svarer Lisa Lents ikke på kritikken om lovbrud. P1 Dokumentar har på ny tilbudt Lisa Lents et interview og forelagt hende kritikken fra Rika Edelgren. Lisa Lents har endnu ikke svaret på den nye kritik fra Rika Edelgren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk