Miss Danmark-deltager: 'Jeg føler, at jeg er blevet snydt'

Simone Gadegaard Andersen troede, hun betalte gebyr for at deltage i international skønhedskonkurrence. Men pengene gik til Miss Danmark. Juraekspert vurderer gebyret ulovligt.

Det er en drøm, der går i opfyldelse, da 21-årige Simone Gadegaard Andersen i 2018 bliver sendt til den internationale skønhedskonkurrence Miss United Continents i Ecuador.

Simone har deltaget i Miss Danmark i 2017, og efter gymnasiet vil hun gerne ud og rejse, så en international skønhedskonkurrence er et oplagt valg for Simone.

Miss Danmarks direktør, Lisa Lents, skriver og tilbyder Simone Gadegaard Andersen en international skønhedskonkurrence og oplyser, at prisen er 900 amerikanske dollar svarende til cirka 6.000 danske kroner.

- Jeg skulle selv betale et opstillingsgebyr på de her 900 dollar, som jeg forstår går til hotel, security, og så jeg skal selv dække min flybillet, siger Simone Andersen til P1 Dokumentar.

Derudover skal Simone Gadegaard Andersen selv finde sponsorer til at dække de mange udgifter forbundet med at være velklædt og stylet hver dag.

Direktør for Miss Danmark Lisa Lents skriver til Simone Gadegaard Andersen, da hun tilbyder konkurrencen:

- Man skal selv dække en flybillet til Ecuador, og så er der et opstillingsgebyr på 900 dollar. Der er sørget for hotel, mad, transport i landet, security, udflugter etc. Du får mulighed for at søge sponsorere til alt i kraft af Miss Danmark-brandet. Og du bliver promoveret gennem vores sociale medier etc.

Simone Gadegaard Andersen studser ikke videre over beløbet eller aftalen, men tager af sted til konkurrencen, fordi hun stoler på Lisa Lents, som hun gennem Miss Danmark har et godt forhold til.

0:00

'Jeg vil vide, hvad mine penge er gået til'

Efter P1 Dokumentar udkom med den kritiske dokumentar Skønhedskontrakten i maj 2019 og en række artikler på dr.dk, der stiller skarpt på bagsiden af Miss Danmark, begynder Simone at undre sig.

- Jeg tror, det var Frieda, hun hed, hende der fortalte, at Lisa havde krævet et gebyr. Og så tænkte jeg, gad vide om min deltagelse egentlig var gratis fra den internationale konkurrences side.

Simone Gadegaard Andersen kontakter Miss United Continents' tolk i Ecuador og spørger, hvad konkurrencen koster.

Simone Gadegaard til Miss United Continents i Ecuador i 2018. (© (c) privatfoto)

- Jeg får ud af ham, at min deltagelse var gratis. Så de 900 dollar er ikke gået til dem, fortæller Simone Gadegaard Andersen.

P1 Dokumentar har set beskeden fra den internationale konkurrence, som bekræfter, at deltagelsen var gratis. Simone Gadegaard Andersen konfronterer Lisa Lents med sin opdagelse og beder hende i samarbejde med en advokat om at få pengene tilbage.

- Jeg vil vide, hvad mine penge er gået til. Jeg føler, at jeg er blevet snydt.

Juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller har set korrespondancen med Lisa Lents, kontrakten, kvittering for overførsel og korrespondancen med den internationale konkurrence. Og ifølge ham ser det ikke godt ud.

- Det vil som udgangspunkt betyde, at beløbet skal tilbagebetales, og man kan også overveje, om vi er ovre i noget strafbart, fordi man bilder nogen ind, at der skal betales noget, som faktisk ikke skal betales, og så er vi ovre i sådan en bedrageribestemmelse i straffeloven.

P1 Dokumentar har interviewet flere tidligere deltagere, der har betalt et opstillingsgebyr til Miss Danmarks direktør, Lisa Lents, i den tro, at beløbet var et krav fra den internationale konkurrence, hvor de efterfølgende har fundet ud af, at det ikke var tilfældet.

Lisa Lents: 'Absurd diskussion'

Simone Gadegaard Andersen vinder en pengepræmie i Equador. En præmie, som Lisa Lents med kontrakten i hånden kræver 50 procent af. Simone vil ikke betale til Lisa Lents, da beløbet slet ikke dækker de udgifter, hun har haft ved rejsen. Og så mener hun også, hun skal have gebyret tilbage, da det jo ifølge blandt andre juraprofessor Sten Schaumburg-Müller er opkrævet på forkert baggrund og kan være strafbart.

Lisa Lents har ikke ønsket at stille op til interview, men i en mail til P1 Dokumentar skriver hun:

- Alle deltagere skal betale et opstillingsgebyr til Miss Danmark-organisationen. Det er desværre ikke muligt for organisationen at formidle konkurrencer gratis. Det virker underligt at skulle fortælle pigerne, at opstillingsgebyret går til Miss Danmark.

Lisa Lents svarer ikke på eksperternes vurdering af, at opstillingsgebyret bliver opkrævet på forkert grundlag og kan være strafbart. Og hun har ikke svaret på, om hun gør deltagerne opmærksomme på, at de gebyrer, hun kræver for internationale konkurrencer, går til Miss Danmark og ikke de internationale konkurrencer.

Hun svarer i stedet:

- Med henvisning til firmaets advokat, juraeksperten Jens Rye Andersen, vil jeg gerne understrege, at Simone tilbageholder et skyldigt beløb til organisationen. Simone har derfor incitament til at fordreje fakta, hvilket hun da åbenlyst også gør.

- Derudover er Simone naturligvis blevet informeret om opstillingsgebyret, hvor hun har fået frie hænder til at søge eventuelle sponsorater i kraft af Miss Danmarks-brand, hun har bl.a. fået et forberedende forløb, deltaget i en bootcamp med øvrige mentors, fotosession, rød løber-arrangement og har benyttet sig af Miss Danmark-organisationens brand generelt - vi har aldrig reklameret med gratis ydelser, og det er derfor en absurd diskussion.

Simone Gadegaard Andersen er rystet over Lisa Lents’ beskyldninger, da P1 Dokumentar ringer til hende.

- Lisa Lents har aldrig gjort mig opmærksom på, at det gebyr gik til Miss Danmark. Hun skriver det til mig i en kontekst, hvor jeg bliver ledt til at tro, at gebyret går til den internationale konkurrence. Hun kræver også beløbet i dollar, hvilket jo bestyrker mig i den tro.

- Med hensyn til, at jeg skulle skylde Lisa Lents et beløb: For det første er vi så ikke enige om, om jeg skal dele præmien med hende. For det andet, så ændrer det jo ikke ved, at hun har forlangt et gebyr, som juraeksperter mener, jeg har ret til at få tilbagebetalt. Og gebyret overstiger langt det beløb, hun mener, jeg skylder hende. Jeg fordrejer ikke fakta. Jeg har det sort på hvidt, siger Simone Gadegaard.

Facebook
Twitter