Mistænkt hacker gik efter politifolks email

Den 20-årige mistænkte dansker er sigtet for at hacke politifolks email-konti.

Den 20-årige mand, der blev varetægtsfængslet torsdag, er sigtet for at have skaffet sig passwords til flere tusind politifolks email-konti, erfarer DR Nyheder.

Den 20-årige mand, der er mistænkt for hackerangreb mod politiets systemer og cpr-registeret, er sigtet for at have skaffet sig passwords til en lang række danske politifolks email-konti. Det erfarer DR Nyheder.

Af sigtelsen, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, fremgår det, at den 20-årig ved hjælp af et avanceret computerprogram fandt frem til 10.000 tjenestemænds passwords. Og ifølge DR Nyheders oplysninger skulle hackeren målrettet været gået efter landets omkring 10.000 politibetjente.

Gav oplysninger videre til svensker

I sigtelsen står der, at den 20-årige sigtes for overtrædelse af straffeloven "ved i perioden forud for 13. februar 2012 uberettiget at have skaffet sig adgang til pt. ukendt computersystem, hvorfra han skaffede sig oplysninger om 10.000 tjenestemænds password og email-konti i øvrigt, som han efterfølgende til dels videregav (…)".

Oplysningerne skulle den 20-årige ifølge sigtelsen have givet videre til en svensk hacker i februar 2012. Sammen med den svenske hacker er den 20-årige dansker sigtet for hackerangrebet.

Kunne bruges til at miskreditere politiet

Ifølge politiet interne retningslinjer må politifolk ikke udveksle strengt fortrolige oplysninger via den almindelige arbejds-mailkonto.

Så selv om hackere ikke burde kunne få adgang til oplysninger om politiagenter og meddelere i det kriminelle miljø, peger flere kilder på, kan adgang til politifolks e-mail-korrespondance bruges til at miskreditere politiet og enkeltpersoner i politiet på samme måde, som det skete for den amerikanske udenrigstjeneste i forbindelse med de store lækager via Wikileaks.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der ikke fremkommet oplysninger, der peger på, at hackerne har været inde og hente information i politifolks email-konti, men det er en af de ting, der endnu ikke er endeligt afdækket af den igangværende efterforskning.

Blev varetægtsfængslet torsdag

Den 20-årige blev anholdt onsdag eftermiddag på Østerbro, og torsdag blev han fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg, hvor han blev varetægtsfængslet.

Af sigtelsen fremgår det også, at den 20-årige dansker er mistænkt for i april 2012 at have hacket sig ind i computersystemerne hos politiets it-leverandør CSC.

Under det hackerangreb skaffede den 20-årige sig blandt andet adgang til personfølsomme oplysninger som eksempelvis cpr-numre, politiets kørekortregister og Schengen-register, som han downloadede.

I forbindelse med hackerangrebet har den 20-årige dansker også ændret i en såkaldt konfigurationsfil og forårsaget omfattende forstyrrelse af driften i flere informationssystemer - blandt andet hos Rigspolitiet.

Se Henrik Kramshøj, IT-sikkerhedsekspert hos firmaet Solido Networks, forklare, hvordan det overhovedet kunne lade sig gøre at hacke politiets systemer i videoen i toppen af artiklen.

FacebookTwitter