Mistænkt for millionsvindel: Det ved vi om eftersøgt kvinde

Den 64-årige kvinde er fængslet in absentia og efterlyst internationalt.

Børne- og Socialministeriet har afdækket en stor sag om svindel. En medarbejder er mistænkt for svindel for 111 millioner kroner, oplyser minister Mai Mercado. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En 64-årig kvinde er eftersøgt internationalt og mistænkt for muligt bedrageri for millioner af offentlige kroner, som skulle være kommet udsatte borgere til gavn.

Det oplyste børne- og socialminister Mai Mercado (K) tirsdag på et pressemøde.

Her kom det frem, at en betroet medarbejder i Socialstyrelsen er blevet bortvist, fordi hun mistænkes for mulig svindel for mindst 111 millioner kroner.

Den 64-årige kvinde er ifølge politiet flygtet til udlandet, og derfor er hun blevet fængslet in absentia, hvilket vil sige uden selv at være til stede i retten. Den oplysning blev bekræftet af Københavns Byret i går.

Her oplyste byretten også, at der var nedlagt navneforbud i sagen, men det viste sig at være en fejl.

Ved et retsmøde i dag har kvindens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, så forsøgt at få nedlagt navneforbud.

- Jeg mener, at denne sag er så grov i måden, den er gengivet på, at en offentliggørelse af hendes navn vil være en stor krænkelse, lød et af forsvarerens argumenter i byretten.

Dommeren påpegede imidlertid, at det fremgår klart af retsplejeloven, at den formodede lovovertrædelses grovhed skal tages i betragtning, og at kvinden var ansat i et betroet embede. Derfor blev der ikke nedlagt navneforbud.

DR Nyheder bringer dog fortsat ikke kvindens navn, da hun alene er sigtet i sagen.

På fri fod i udlandet

Kvinden er efter anmodning fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) blevet efterlyst gennem Interpol, da hun ifølge statsadvokaten er på fri fod i udlandet.

Hendes forsvarsadvokat ønsker ikke at fortælle, om han ved, hvor kvinden befinder sig. Advokaten vil heller ikke oplyse, hvornår han forventer at tale med kvinden igen.

Kvinden var ansat til at varetage offentlige tilskudskroner, men hun er nu mistænkt for at have overført mindst 111 millioner kroner til sig selv i perioden fra 2002 til 2018.

Det menes, at hun har overført penge, som skulle komme udsatte grupper til gavn, til andre kontonumre end tiltænkt. Det er endnu ikke blevet afdækket, om andre personer har medvirket i den formodede svindelsag.

Fik fortjenstmedalje for sit arbejde

Ifølge DR Nyheders oplysninger har den 64-årige kvinde i flere årtier boet i Hvidovre, hvor hun også har drevet virksomhed fra sin adresse.

Blandt andet har hun gennem en årrække drevet et stutteri og opdrættet springheste.

Den 4. oktober blev kvinden begæret konkurs af sin tidligere arbejdsgiver på baggrund af den formodede svindel, og sagen er nu under behandling i skifteretten.

På gårsdagens pressemøde i Børne- og Socialministeriet kom det frem, at kvinden har været ansat i centraladministrationen i 40 år.

Hun er blevet tildelt Dronningens Fortjenstmedalje i sølv, som efter indstilling fra arbejdsgiveren gives til offentligt ansatte "for en fortjenstfuld indsats" efter mindst 40 års uafbrudt ansættelse inden for samme ansættelsesmyndighed.

Dyre biler og heste

Flere artikler beskriver, at den 64-årige kvinde tidligere har købt varmblodsheste til konkurrencebrug. Blandt andet købte hun for godt 10 år siden et føl for 175.000 kroner.

Samtidig viser billeder fra Google Maps, at flere dyre biler har været parkeret uden for kvindens hus. Blandt andet en Mercedes, en Audi og en bil af mærket Range Rover.

Kurator for kvindens konkursbo er Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten. Han skal nu arbejde på at lokalisere kvindens værdier, og han fortæller, at der indtil videre er beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og et mindre indestående i et dansk pengeinstitut.

Summen af det beslaglagte er dog ikke i nærheden af de 111 millioner kroner, fortæller kuratoren, der også oplyser, at der som led i efterforskningen vil blive set på, om kvinden har konti i udlandet.

- Som udgangspunkt har vi en ret vid adgang til at følge de pengespor, der måtte være, siger Boris Frederiksen.

Han fortæller også, at han er bekendt med, at kvinden skal have investeret i heste, men at dette endnu ikke er undersøgt.