Mistænkt toprøver nægter rekordkup

38-årig svensker kræves dømt som hovedmanden bag det største røveri herhjemme. Selv kalder han det "fantasi".

Udbyttet blev godt 62 millioner kroner, og under flugten stak medgerningsmænd ild til 10 stjålne skraldebiler, der blokerede politiets vej til gerningsstedet. (© DR)

Der var langt fra enighed om rollefordelingen, da en 38-årig svensker mandag sad på anklagebænken for danmarkshistoriens største røveri mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby i sommeren 2008.

Ifølge anklagemyndigheden er svenskeren, der efter røveriet blev anholdt i Filippinerne, en af de absolutte hovedmænd i røveriet, hvor stærkt bevæbnede røvere brød igennem muren til værdihåndteringscentralen med en gummiged.

Politiet: Han var en af hovedmændene

Udbyttet blev godt 62 millioner kroner, og under flugten stak medgerningsmænd ild til 10 stjålne skraldebiler, der blokerede politiets vej til gerningsstedet.

- Vi mener, at han var blandt de bevæbnede røvere, der var inde i selve værdicentralen. Han er helt klart en af hovedmændene, siger statsadvokatassessor Tine Ginnerup, der er en af sagens to anklagere.

Selv har den maskinklippede svensker svært ved at genkende den udlægning.

- Jeg er totalt uforstående over for, hvorfor jeg overhovedet sidder her. Jeg tror ikke, at jeg kan blive dømt for nogle af de her fantasier, sagde han mandag i retten.

Selvom svenskeren nægter kendskab til kuppet, så får han vanskeligt ved at løbe fra overvågningsbilleder fra et hotel i København.

Flugt med store kufferter

Billederne viser ham i al hast fordufte fra hotellet kort efter, at politiets antiterrorkorps slår til med de første anholdelser i sagen på Scandic Hotel i København.

Med sig på sit hastige exit havde den svenske mand flere store kufferter, som anklagemyndigheden mener, indeholdt en pæn portion af de 58 millioner kroner, der fortsat mangler fra rekordrøveriet.

Tidligere er der i sagen dømt 14 mænd - primært svenskere. De fik sidste år mellem syv og 10 års fængsel for røveriet, men ankede alle deres dom til Østre Landsret. Den 33-årige danske eksbokser Steffen Baadsgaard Andersen har dog siden trukket sin anke tilbage og accepteret sin dom på otte års fængsel.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk