Mistænkte russere ikke længere i Danmark

Villy Søvndal kalder det "uacceptabelt", hvis den russiske ambassade har udført spionage i Danmark.

De medarbejdere fra den russiske ambassade, som har været i kontakt med en terrortiltalte Timo Kivimäki fra Københavns Universitet, opholder sig ikke længere i Danmark, oplyser Udenrigsministeriet. (© DR)

De medarbejdere fra den russiske ambassade, som har været i kontakt med en spionagetiltalt medarbejder fra Københavns Universitet, opholder sig ikke længere i Danmark, oplyser Udenrigsministeriet.

- De berørte medarbejdere på den russiske ambassade befinder sig ikke længere i Danmark, skriver den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en kommentar.

Spinage er uacceptabelt

Torsdag kom det frem at Timo Kivimäki, en finsk forsker ved Københavns Universitet, er blevet tiltalt efter Straffelovens paragraf 108, den milde spionparagraf, for at have udvekslet oplysninger med folk fra den russiske ambassade.

- Det er ikke acceptabelt, såfremt medarbejdere på den russiske ambassade i den konkrete sag har udført efterretningsarbejde i Danmark, hvilket vi har meddelt den russiske ambassadør, skriver Villy Søvndal.

Spionsagen har været under opsejling i flere år. Efter at have været overvåget i en årrække blev Kivimäki den 8. september 2010 anholdt af Politiets Efterretningstjeneste (PET), og der er nu rejst tiltale mod ham ved Retten i Glostrup.

Ifølge Timo Kivimäki selv er der intet problematisk i forholdet.

Lavede politiske analyser

Han udførte mod betaling fagligt analysearbejde og formulerede videnskabelige argumenter inden for sikkerhedspolitik for russerne, sådan som han har gjort for talrige andre diplomater og regeringer.

Hans analyser og tilvejebringelse af argumenter har i dette tilfælde handlet om konflikterne med først Irak, siden Iran og territorial-diskussionen i Arktis.

Den russiske ambassadør i Danmark ønsker ikke at kommentere sagen.

/ritzau/

Facebook
Twitter