Mistanke om bosættervarer i Danmark

Hver tredje vare, der importeres fra Israel kommer fra ulovlige bosættelser, som Danmark officielt har kritiseret. Flere organisationer kræver nu stop for en ny EU-handelsaftal med Israel.

Israelere opfører bosættelsen Havat Maon på Vestbredden (Foto: Adam Amsinck © Scanpix)

Varer fra israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder er ulovligt eksporteret til EU og Danmark, lød det fredag i Europaudvalget i Folketinget.

Bosættelserne, som også kritiseres af den danske regering, nyder ulovligt godt af gunstige toldregler, når de sælger varer til EU.

Stop for ny handelsaftale

Det sagde repræsentanter for blandt andre Folkekirkens Nødhjælp og KFUM/KFUK, da en deputation var på besøg i udvalget.

Organisationerne ønsker, at EU standser forhandlingerne med Israel om at opgradere en handelsaftale, og at Israel først gør fremskridt på det humanitære område i Gaza og andre steder uden for Israel.

Penge går til bosættelser

Marc Schade Poulsen fra Euro-Mediterranean Human Rights Network siger, at penge fra EU går til de bosættelser, som også statsminister Anders Fogh Rasmussen kritiserede, da han var i Israel i maj 2008.

Hver tredje vare fra bosættelse

Søs Nissen fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre forlanger desuden, at der kommer målbare ting i den kommende handelsaftale mellem EU og Israel.

- Vi ved, at der er bosættervarer på det danske marked, sagde hun i Europaudvalget.

En tredjedel af de varer, som kommer fra Israel til EU er fra bosætterområder. Det har stikprøver vist, oplyser Pernille Frahm fra SF.

Facebook
Twitter