Misvisende tal fra Landbruget om antibiotika

I en artikel fra 2013 skrev Videnscenter for Svineproduktion, at hollandske svineproducenter i 2012 brugte dobbelt så meget antibiotika som de danske. Svineproducenternes direktør kalder nu selv artiklen for misvisende.

En ny undersøgelse viser, at hollandske svineproducenter bruger 20% mindre antibiotika end danske. (Foto: DR- Johnny Krone)

I denne artikel fra landbrugets blad Landbrugsmagasinet januar 2013 skriver dyrlæge i Videncenter for Svineproduktion, Elisabeth Okholm Nielsen, at antibiotikaforbruget i Holland er cirka dobbelt så højt som i Danmark.

Artiklen bidrager til landbrugets generelle fortælling om, at danske svineproducenter bruger mindre antibiotika end samtlige deres europæiske kolleger.

Men artiklen fra Landbrugsmagasinet er forkert. Det erkender direktør i Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard.

- Der er brugt tal for 2011 i artiklen, men det fremstår, som om det er 2012. Det er en beklagelig fejl, siger Nicolaj Nørgaard til DR Nyheder.

Ny hollandsk/dansk undersøgelse viser det modsatte

En nylig hollandsk/dansk undersøgelse af antibiotikaforbruget i den danske og den hollandske svineproduktion i 2012 viser det modsatte - nemlig at hollænderne bruger mindre antibiotika end danskerne. Se undersøgelsen omtalt her.

Så mens landbruget har fortalt, at hollænderne bruger dobbelt så megen antibiotika til deres svin som danskerne - så viser den nye undersøgelse altså, at hollænderne bruger 20% mindre antibiotika.

- Ja det er en fejl og artiklen er derfor misvisende, siger direktør i Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard til DR Nyheder.