Mobil-skandale: Den første telefon blev fundet i april sidste år

Myndighederne har haft kendskab til ulovlige mobiltelefoner flere måneder.

Fem af de syv mobiltelefoner, som de fængslede i terrorsagen har benyttet sig af, er blevet fundet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

I dag kom det frem, at fire af de fængslede i terrorsagen fra København har haft adgang til syv forskellige mobiltelefoner, mens de har siddet bag tremmer.

Nu viser det sig, at Københavns Politi allerede den 17. april 2015 fandt en mobiltelefon hos en af de varetægtsfængslede.

Det oplyste justitsminister Søren Pind (V) tidligere på dagen under et lukket samråd på Christiansborg.

- Det er en uholdbar situation, at varetægtsfængslede i en terrorsag åbenbart har adgang til at kommunikere med omverdenen, sagde ministeren ifølge det talepapir, som Justitsministeriet selv har valgt at offentliggøre på sin hjemmeside.

Her fremgår det også, at man har fundet fem af de syv mobiltelefoner, der er blevet brugt.

Det er en uholdbar situation, at varetægtsfængslede i en terrorsag åbenbart har adgang til at kommunikere med omverdenen.

Søren pind (V), justitsminister

De andre fire telefoner er blevet fundet henholdsvis den 24. november, den 21. december, den 7. januar og den 12. januar i år.

Telefonerne er blevet fundet hos tre af de fem sigtede personer i terrorsagen.

Men fire af dem skulle ifølge Kriminalforsorgen og Rigsadvokaten have haft adgang til telefonerne.

- Når man præsenteres for det billede, der tegner sig, er det første spørgsmål, man naturligt stiller sig selv, om de fængsledes adgang til mobiltelefoner har skadet efterforskningen, sagde ministeren under samrådet.

Men ifølge Rigsadvokaten er der på nuværende tidspunkt ikke noget, ”der tyder på, at de sigtedes adgang til mobiltelefoner har skadet efterforskningen.”

Justitsministeren har dog bedt om en samlet redegørelse fra Kriminalforsorgen og Rigsadvokaten over sagen, som skal ligge klar den 1. marts i år.

- Min forventning er nu engang, at de ansvarlige myndigheder i en så alvorlig terrorsag gør deres yderste for at sikre, at de fængslede ikke har mulighed for at kommunikere med omverdenen, sagde ministeren ifølge talepapiret.