Sluk mobilen, når du går til bords. Sådan lyder reglen hjemme hos familien Møller i Aalborg.
- Den time, vi har ved spisebordet, er den tid vi har til at være sammen i løbet af en dag. Så skal vi bruge den på at være sammen, og ikke svare på sms'er eller være på facebook, fortæller Hanne Møller, mor til tre børn i den mobile aldersgruppe.
Fire af familiens fem medlemmer har en mobil, og Hanne Møller er selv storforbruger af sin smartphones muligheder.
- Jeg elsker det, og er selv både på facebook og andre sociale medier. Men vi kan godt undvære de elektroniske ting bare et øjeblik, siger hun.
For familiens ældste datter, Julie Møller på 12 år, er det helt naturligt at spisebordet er mobilfri zone.
- Jeg har vænnet mig til det, og det er rigtig hyggeligt. Hvis vi sad med mobilen, ville det ødelægge stemningen, siger hun.
Mobilfrie zoner er moderne
Dermed placerer familien Møller sig i en hurtigt voksende gruppe af danskere, der ikke ønsker unødig mobilstøj i dele af deres hverdag.
- Vi har set det fra firstmovers allerede for at par år siden, at de indførte mobilfrie zoner, fortæller trendforsker og direktør i firmaet FirstMove, Kirsten Poulsen.
Hun kan se, hvordan tendensen er begyndt at brede sig til flere og flere danskere, der nu laver mobilfrie zoner i deres hverdag.
- Det er gået op for os, at vi ikke kan leve et liv gennem en skærm. Det giver os ikke de værdier, vi efterspørger. Nu er det mere det at være rigtigt sammen, der er vigtigt for os, forklarer Kirsten Poulsen.
Også smartphone-fri på jobbet
Tendensen breder sig ikke kun i hjemmene. Flere af landets firmaer har også indført mobilfrie zoner.
- Virksomhederne står over for de samme udfordringer, som vi andre gør i vores hverdag. Når halvdelen af deres ansatte sidder og tjekker deres smartphones, er det spild af ressourcer, siger Kirsten Poulsen.
Et af de steder, hvor man har taget konsekvensen af smartphonens evne til at sluge opmærksomheden, er hos Syd Energi i Esbjerg.
Her gælder de samme regler som ved familiens Møllers spisebord: Mobilens digitale forstyrrelser er fuldstændigt bandlyst ved de daglige statusmøder.
- Det giver et helt andet engagement og nerve i møderne, siger Kurt Sørensen fra Syd Energi.
Kortere og bedre møder uden mobil
I Syd Energi er man fuldt ud klar over, at firmaet ikke kan klare sig uden smartphones.
- Selvfølgelig skal vi have telefonen, det er et vigtigt værktøj. Men alt er blevet digitaliseret, og man får så mange mails, at det kommer til at tage fokus.
Derfor slukkes alle telefoner og tablets inden Syd Energis statusmøder og så må selv vigtige mails vente til mødet er ovre.
- Møderne bliver kortere, fordi du får større fokus. Så du sparer faktisk tid ved at lade være at tage telefonen, siger Kurt Sørensen.
Andre lærer om mobilfrihed af Syd Energi
Syd Energis mobilfrie zoner virker så godt, at andre virksomheder kommer på studiebesøg i Esbjerg for at lære, hvordan man får hele opmærsomheden fra sine medarbejdere.
- De har ti bud, og dem lever de til fulde op til. Og det er inspirerende at se, hvordan de holder momentum og har fjernet al kompleksivitet, siger Jens Andersen, adm. direktør for firmaet Solar, der har besøgt Syd Energi for at lære mere.
Og ifølge Kirsten Poulsen fra FirstMove er de mobilfrie zoner kun starten på en ny bølge:
- Vi kommer til at se flere og flere, der dropper at have en smartphone. Og flere vil have tablet- og smartphonefrie zoner, siger hun.
Ifølge Danmarks Statistik har 98 procent af alle danske familier mindst én mobiltelefon. 63 procent af dem har en smartphone.