Mod abort: Afstå fra sex hvis du ikke vil have et barn

Teolog og katolik Iben Thranholm synes, at det for længe har handlet om kvinders ret til abort. Hun kæmper for barnets ret til at blive født.

- Det er utrolige kvalitetskrav, man skal igennem i dag, for at få ret til at blive født. Det synes jeg er uhyggeligt, siger teolog Iben Thranholm. (Foto: P1 Debat © DR)

Loven om fri abort fylder 40 år i dag. Men det er der ingen grund til at fejre, mener teolog, katolik og debattør Iben Thranholm. Tværtimod.

- Det er utrolig trist, at vi har indført en lov, hvor de allersvageste i vores samfund overhovedet ingen rettigheder har og ikke får lov til at få deres liv udfoldet. Det synes jeg er tragisk i et demokratisk samfund, siger hun til dr.dk.

For kvindebevægelsen var retten til fri abort et vigtigt skridt i kvinders ret til at bestemme over deres egen krop og eget liv.

Men Iben Thranholm mener, at det alt for længe nu har handlet om kvinders rettigheder, og ikke det lille barn - som hun mener, at et befrugtet æg er - og dets ret til at blive født.

- Jeg vil gerne flytte fokus over på de nye individer, som er den svage part og den uskyldige part. Der er ikke nogen advokater for det lille barn og dets ret til at leve, og det synes jeg er forkert.

- Et befrugtet æg er et menneske

Ifølge Etisk Råd kan det være svært at afgøre, hvornår et fosteranlæg skal defineres som et barn. Men i en diskussion af fosteranlæggets etiske status hedder det, at der ikke er nogen tvivl om, at den etiske status er stigende fra befrugtningen og frem.

I Danmark har man valgt, at det kun i særlige tilfælde skal være lovligt at få abort efter den 12. svangerskabsuge, men den definition giver ingen mening, mener Iben Thranholm.

Hun mener nemlig, at hun har videnskaben på sin side, for rent videnskabeligt er et befrugtet æg et selvstændigt individ.

- Det er nu klokkeklart, at moren og barnet ikke har samme dna. Derfor kan man definere et menneske fra befrugtningsøjeblikket. Så det handler om, hvordan vi ser på liv. Er liv noget, vi bare smider i skraldespanden, når det passer os, spørger hun.

Abort bør gøres ulovligt

Før loven blev indført blev der i Danmark udført omkring 10.000 illegale aborter om året.

Aborterne blev ofte foretaget af kvaksalvere og det var ikke sjældent, at kvinder blev sterile efter at have været i hænderne på en kvaksalver. I slemme tilfælde mistede de livet.

Men bare fordi der sandsynligvis stadig ville blive udført aborter, selv om de var ulovlige, er det ikke ensbetydende med, at de skal være lovlige, siger Iben Thranholm.

- Bare fordi der stadig er kriminelle, skal vi jo heller ikke lade være med at lave love mod kriminalitet.

Opfordrer til ansvarlig seksualitet

Man må nemlig tage et ansvar for, at man har bragt sig selv i en situation, hvor man er blevet gravid. Og det indebærer måske også, at man må lade være med at have sex, siger hun.

- Jeg opfordrer til, at man har en ansvarlig seksualitet. Hvis man ved, at man overhovedet ikke kan tage sig af et barn i en periode i sit liv, så må man jo afstå fra at have sex.

- Men sådan noget må man ikke sige i dag, hvor retten til fri sex er et helligt dogme. Det med at sige "Jeg skal have sex, det er en rettighed og så må barnet betale prisen, hvis jeg ikke kan tage imod det", det synes jeg er en forkert holdning af have til liv, siger hun.

Handicap ingen undskyldning

For Iben Thranholm er abort ikke nogen løsning under nogen omstændigheder. Heller ikke hvis man ved, at det barn man vil få, har et alvorligt handicap.

For hun synes slet ikke, at vi skal gøre os til dommer over, hvad der er et godt liv og hvad der er et dårligt liv.

- Jeg bryder mig ikke om den udrensning, der foregår i vores samfund, hvor man ikke har ret til at blive født, hvis man ikke er perfekt eller kan klare sig selv. Det er et meget kynisk samfund.

- Det er utrolige kvalitetskrav, man skal igennem i dag før man får lov at blive født i dag. Det synes jeg er virkelig uhyggeligt.

Hun sammenligner fosterdiagnostikken med aktiv dødshjælp.

- I den anden ende har vi aktiv dødshjælp, hvor man ikke vil være til besvær og ikke ligge samfundet til last i den anden ende. Så bør man også tage sit eget liv.

I Danmark bliver der foretaget omkring 16.000 aborter om året.

Ingen fortryder et barn

Og Iben Thranholm kan slet ikke forstå, at så mange børn skulle være uønskede, når hun ikke kender en eneste, der har fortrudt det barn, de har fået.

Hun er derfor sikker på, at vi bør tage os af de liv, der kommer - i stedet for på forhånd at rydde dem bort med begrundelsen om, at de ikke vil få et godt liv.

- I min verden er det eneste, der gør et liv til et godt liv, en mors kærlighed. Det handler derfor ikke om handicap eller økonomisk status. Det handler om at være elsket.

- Og jeg kender ikke nogen, der har fortrudt et barn, de har fået. Heller ikke et barn med handicap. Jeg kender kun nogen, der har fortrudt de børn, de ikke har fået, siger hun.