Møde mellem offer og gerningsmand har ingen effekt

Der er ingen målbare effekter ved såkaldte konfliktråd, hvor offer for en forbrydelse mødes med gerningsmand.

Det har ingen påviselig effekt, at gerningsmand og offer mødes ansigt til ansigt, når efter der er faldet straf. Det viser en ny dansk undersøgelse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det har ingen påviselige effekter, når et offer for en forbrydelse efterfølgende mødes ansigt til ansigt med gerningsmanden.

Det konkluderer en ny undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor ifølge dagbladet Information.

- Undersøgelsen viser, at vi ikke med de muligheder, som vi har haft for at lave undersøgelsen, kan finde belæg for, at ofrene, der har deltaget i konfliktråd, er anderledes stillet end ofre, der ikke har deltaget i konfliktråd, siger forskningschef Britta Kyvsgaard.

Forskningskontoret har undersøgt, hvorvidt ofre, der har deltaget i konfliktmægling, i mindre grad end andre ofre, har modtaget en række sundhedsydelser og sociale ydelser.

Det kan eksempelvis være, om ofrene har haft mindre brug for samtaler med psykolog, eller om de i mindre grad modtager sygedagpenge eller medicin til behandling af psykiske lidelser.

Og undersøgelsen viser altså, at der tilsyneladende ikke er forskel i behovet for de to grupper af ofre.

Tanken er eller, at mødet skal give gerningsmanden mulighed for at forholde sig til de menneskelige følger af sine handlinger og for at påtage sig ansvar over for ofret.

Britta Kyvsgaard understreger dog, at konfliktmægling godt kan have en positiv betydning for ofrene, selv om det ikke har været muligt at måle den i undersøgelsen.

I 2016 konkluderede Justitsministeriets Forskningskontor, at konfliktmægling heller ikke gør gerningsmanden mindre tilbøjelig til at begå ny kriminalitet.

Konfliktmægling har siden 2010 fungeret som et frivilligt supplement til straf, og deltagelsen er frivillig for både offer og gerningsmand. Det er myndighederne, som beslutter, om en sag er egnet til behandling i konfliktråd.

/ritzau/