Modebranchen ønsker et retursystem for slidt og hullet tøj

Alt for meget gammelt tøj brændes i dag, men det kan genbruges til stof, tråd og isolering. Modebranchen ønsker et retursystem for tøj.

Meget tøj kan sælges videre. Men en del ryger til forbrænding. (Foto: Steffen Nielsen- DR Syd)

Hullede sweatre og jeans kan måske snart gøre nytte andre steder end på forbrændingen.

Brancheorganisationen Danish Fashion Institute vil lave et retursystem for tekstiler, hvor forbrugere kan aflevere deres gamle tøj, sådan som vi kender det fra glascontainere.

Hullede sokker, forvaskede t-shirts og udtjente lagner kan nemlig genbruges til nye metervarer, tråd eller isolering i stedet for at blive brændt.

Søger om 1,5 millioner

Derfor ansøger de Grøn Omstillingsfonden under Erhvervsstyrelsen om støtte til projektet, skriver Kristeligt Dagblad.

I Danmark kasseres 24.000 tons tøj hvert år, som ender med at gå op i røg på forbrændingen. Det svarer til cirka 18 millioner T-shirts, oplyser Miljøministeriet.

Får Danish Fashion Institut imødekommet ansøgningen på 1,5 millioner skulle tøjcontainerne være en realitet efter sommerferien, i første omgang kun i Københavnsområdet.

Værdi selv om det lugter og er hullet

- Lige nu afleverer størsteparten kun det tøj til genbrug, som kan sælges videre. Vi bør have et system, der tager højde for, at tøj har en værdi, selvom det lugter og har huller, siger Jonas Eder-Hansen, udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute.

Allerede nu indsamler store virksomheder i modebranchen gammelt tøj til genbrug og genanvendelse. Det danske børnetøjsmærke Name it omdanner brugt tøj til bamser og underlag til legepladser. Og i 2013 indsamlede den svenske tøjgigant H&M i Danmark 112 tons nedslidt tøj til genanvendelse.

Udvikler en tekstilmølle

Sammen med flere virksomheder er Innovationsværkstedet Livsstil - Bolig og Beklædning i Herning i gang med at udvikle en slags tekstilmølle, der kan omdanne kasseret tøj til brugbare materialer.

Den ventes ifølge projektleder Svend Erik Nissen klar om to år.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter