Moderna-vaccinen kan få grønt lys i dag - men der kan gå tid, før den kommer til Danmark

Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz regner med en godkendelse i aften eller senest i morgen.

Der er rigtig meget, der tyder på, at Moderna-vaccinen slipper igennem EUs-nåleøjet i aften. (Foto: David Himbert © Scanpix)

Så kan endnu flere danskere godt gøre sig klar til at smøge ærmet op.

I eftermiddag skal Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, nemlig diskutere en godkendelse af corona-vaccinen fra firmaet Moderna. Og den er lige på trapperne.

Moderna-vaccinen kan dermed blive den anden godkendte i rækken efter vaccinen fra Pfizer/Biontech.

Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Og når det sker, så vil EU-Kommissionen arbejde rigtigt hurtigt for at godkende den dér. Så der formentlig kommer en endelig godkendelse i aften eller i morgen, siger Thomas Senderoveritz, der er direktør for Den Danske Lægemiddelstyrelse.

De har været meget involveret i godkendelsesprocessen og sidder med på dagens møde i EMA.

EU-Kommissionens repræsentant i Danmark, Stine Soewarta, regner da også stærkt med, at Kommissionen er klar til at sige god for Moderna-vaccinen senere i dag.

- Der kommer ikke til at gro mos eller støv på vores arbejde. Vi har vist før, at vi kan handle meget meget hurtigt, når EMA har givet deres godkendelse, og det kommer vi til at gøre igen denne gang også, siger Stine Soewarta.

- Så hvis EMA godkender i dag, så vil vi gøre vores yderste for at give en markedsføringstilladelse, så hurtigt som det overhovedet kan lade sig gøre.

Hvornår kommer vaccinen til Danmark?

Selvom Moderna-vaccinen snart ser ud til at få grønt lys i EU, så skal vi regne med, at der går lidt tid, før store vaccineleveringer lander herhjemme, siger Thomas Senderovitz:

- Firmaet er noget mindre end Pfizer, og det betyder, at de ikke er helt så hurtige med at få produktionen op i den store kapacitet. Så vi skal nok regne med, at de første sendinger er lidt mindre, end dem vi har set fra Pfizer.

Han er dog ikke i tvivl om, at når produktionen først er kommet op i omdrejninger, så kan vi glæde os til at modtage en million Moderna-vacciner her i Danmark.

- Når firmaet efter en til to måneder kan komme med større leverancer, så har vi jo to RNA-vacciner, og flere er på vej. Det tyder jo rigtigt godt for immuniteten i Danmark, påpeger Senderovitz.

Hvad ved vi om Moderna-vaccinen?

  • Ligesom Pfizer/Biontechs vaccine er Modernas mRNA-vaccine.

  • Vaccinen har en effektivitet på 95%, når man får de to doser med 3-4 ugers interval.

  • Den kan opbevares i en almindelig fryser ved -20 grader.

  • Når den skal bruges, kan den holde sig en hel måned ved køleskabstemperatur, hvilket gør den lettere at transportere end Pfizers.

  • Moderna oplyste i august, at deres vaccine ville koste omkring 220 kroner per dosis. Det er en del dyrere Pfizer/Biontechs, der koster omkring 125 kroner.Kilder: SSI og Lægemiddelstyrelsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter