Modetøj koster mest CO2

Nye bukser og fladskærms-tv koster mere i CO2 end varme, el og benzin. Forbrug er den værste miljøsynder, viser ny analyse fra tænketanken Concito.

Det koster det samme i CO2 at producere et par bukser, som at køre 2-300 kilometer i bil. Modetøj og elektronik er nogle af de største miljøsyndere i en almindelig familie.

- Normalt er det folks forbrug af el, varme og benzin, vi fokuserer på. Det interessante er, at det kun udgør cirka 17 procent af en danskers udledning. Vi udleder langt mere CO2 gennem de varer, vi køber, siger videnschef Torben Chrintz fra den grønne tænketank Concito.

Fem ton CO2 på forbrug

En gennemsnitsfamilie udleder 19 ton CO2 om året. Concito har analyseret sig frem til, at et halvt ton CO2 går til elforbrug som lys og komfur. Til gengæld udleder hver dansker fem ton CO2 om året gennem de produkter, han køber.

- En computer eller et fjernsyn kan koste op til et ton CO2 at producere. Det er mere end fjernsynet udleder i hele sin levetid, påpeger Torben Chrintz.

Nyt kan ikke betale sig

CO2-omkostningerne på produktionen af varer er så høje, at det ikke kan svare sig, at købe nye hvidevarer eller elektronik, selv om de nye produkter er mere energirigtige, lyder det.

- Det er jo meningsløst at tale om, at en ny computer har et lavt energiforbrug, når det koster et ton CO2 at producere den. Det svarer jo til en danskers samlede elforbrug i to år, fastslår Torben Chrintz.

Energipærer er ikke nok

Han håber, at danskerne nu får øjnene op for, at det langt fra er nok, at tænke på at isolere huset og bruge energipærer. Danskerne bliver nødt til at kigge dybt i indkøbsposen.

I det øjeblik forbrugerne begynder at reagere på de oplysninger, så begynder producenterne også at konkurrere på at levere varer med mindst muligt CO2-udslip. Den konkurrence findes faktisk ikke i dag, siger Torben Chrintz.