Modstandsfolk skal tiltales for terrorstøtte

En gruppe modstandsfolk, der kæmpede for Danmarks frihed under 2. Verdenskrig, risikerer nu at blive dømt for terrorstøtte.

En gruppe modstandsfolk, der kæmpede for Danmarks frihed under 2. Verdenskrig, risikerer nu at blive dømt for terrorstøtte. Det fremgår af DRs 21 Søndag i aften.

Det er modstandsgruppen Horserød-Stutthof-Foreningen, der åbent har givet oprørsbevægelserne PFLP og FARC økonomisk støtte. Nu mener en professor i strafferet, at anklagemyndigheden som følge af Landsretten dom i sagen mod Fighters + Lovers bør sigte og tiltale gruppen for terrorstøtte.

Samtidig understreger professor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet, at han finder dommen særdeles diskutabel.

Protest mod terrorlovgivningen

Horserød-Stutthof-Foreningen består af tidligere kommunistiske modstandsfolk og efterkommere af modstandsfolk. Foreningen har sendt 1000 kr. til både den palæstinensiske oprørsbevægelse PFLP og den colombianske oprørsbevægelse FARC. Pengene blev afsendt som en protest mod den danske terrorlovgivning.

- Hvis vi sammenligner betegnelsen terrorist med forholdene under krigen, hvor jeg blev betegnet som terrorist, så var vi jo også terrorister. Men det var vi jo ikke. Vi var jo frihedskæmpere, siger Ove John Nielsen fra Horserød-Stutthof-Foreningen.

Seks måneders fængsel

For en måned side faldt der dom i en lignende sag i Landsretten. Virksomheden Fighter and Lovers blev dømt for at terrorstøtte, da medarbejderne ville sælge t-shirts med det formål at støtte PFLP og FARC økonomisk.

Den hårdeste dom blev fældet over virksomhedens direktør, der blev idømt seks måneders ubetinget fængsel. Ifølge professor Jørn Vestergaard, bliver landsretsdommen betragtet som endelig, selvom Fighters and Lovers har søgt Procesbevillingsnævnet om at få sagen prøvet ved Højesteret.

Det er ikke kun modstandsfolkene, der har støttet PFLP og FARC. Flere hundrede danskere har åbent sendt penge til de to grupper, der altså har landsrettens ord for at være terrororganisationer. Blandt støtterne er en gruppe medlemmer af fagforeningen TIB - Træ-Industri-Byg.

FacebookTwitter