Modstandsmand ville advare Kaj Munk kort før SS-henrettelse

Kaj Munk ville ikke tale med modstandsmand, der ville advare ham få dage før han blev skudt af SS. Beretningen er ny, men sandsynligvis troværdig.

Modstandsmand ville advare Kaj Munk om planerne om at han skulle henrettes. Det skete et par dage før SS-officerer skød Munk.

Kaj Munk fik en sidste advarsel af den danske modstandsbevægelse om et forestående attentat, men digterpræsten ville end ikke tale med modstandsmanden, der opsøgte ham i Vedersø, skriver dagbladet Ringkøbing Skjerns netavis.

Det var modstandsmanden Børge Eriksen, der var med i Jyllandsledelsen af modstandsgruppen Ringen, der blev sendt til Vedersø - angiveligt sidst i december 1943 - for at advare Kaj Munk og overtale ham til at gå under jorden.

Henrettet et par dage efter advarslen

Børge Eriksen ankom til Vedersø Præstegård sent om aftenen, bankede på døren, og Kaj Munks hustru Lise åbnede. Børge Eriksen præsenterede sig og bad om at tale med Kaj Munk. Lise Munk gik op til Kaj Munk, der opholdt sig ovenpå i sit arbejdsværelse, men han afviste at komme ned og tale med Børge Eriksen.

Få dage efter, den 4. januar, blev Kaj Munk hentet af en gruppe på fem SS-folk og skudt.

Munks søn og historikere: Beretningen lyder sandfærdig

Oplysningen om modstandsbevægelsens sidste forsøg på at redde Munk er ukendt for Munks søn, Mogens Munk, og også for historikerne Jens Kr. Lings og Bjarne Nielsen Brovst. De betegner dog alle beretningen som troværdig.

- Man kan studse over det, da mor aldrig har fortalt om det. Men det falder godt i tråd med, at far var så besluttet på at stå fast og derfor ikke ville fristes af endnu en modstandsmand, der kom og ville advare ham. Derfor afviste han angiveligt Børge Eriksen så kontant, siger Mogens Munk.

Det er en ven til modstandsmanden Børge Eriksen, der har kontaktet Dagbladet Ringkøbing-Skjern med sin viden, da avisen i øjeblikket kører en serie med beretninger om Ringkøbing-egnen under Besættelsen.