Mød landbrugets alternative husdyr: Soldaterfluelarven

Virksomheden Enorm vil sætte insekter på menuen for både mennesker og dyr til fordel for klimaet.

Det danske landbrug står for omkring en femtedel af Danmarks samlede CO2-udledning. Det skal der laves om på.

I denne uge har Landbrug & Fødevarer offentliggjort en ambition om, at landbrugssektoren ikke udleder et eneste gram CO2, når kalenderen viser 2050.

Skal dén ambitionen indfries kræver det innovation, viden og nye tiltag i alle dele af sektoren - blandt andet skal der findes nye, klimavenlige løsninger på foder til grise og køer.

Der har virksomheden Enorm tæt ved Horsens et bud: Soldaterfluelarver.

Den hvide, proteinrige larve skal i fremtiden kunne erstatte soja som mange husdyr fodres med i dag, og som ofte fragtes til Danmark fra fjerne egne.

Fordelen ved soldaterfluelarver er, at den kan leve af restprodukter fra kartoffel- og mælkebranchen, og at et stort antal larver kan dyrkes på meget lidt plads.

Derudover kan mennesker også spise larven som en proteinrig snack frem for eksempelvis oksekød, der belaster atmosfæren med drivhusgasser.

Kriblende madkasser

Som du kan se i videoen ovenfor, fremdyrkes soldaterfluelarverne i såkaldte madkasser. Larverne flyttes fra kasse til kasse, indtil den er fuldvoksen. De første fem til syv dage mæsker larverne sig i restprodukter i madkassen og vokser fra nul til fem milligram.

Derefter placeres den i en anden madkasse i yderligere fem til syv dage, hvor larven bliver op til 200 milligram stor, hvorefter den bliver høstet.