Mød manden der vil omvende homoseksuelle

Mike Davidson fra den britisk kristne organisation Core Issues Trust praktiserer trods massiv kritik den såkaldte omvendelsesterapi, som han mener kan hjælpe homoseksuelle til at blive heteroseksuelle.

Mike Davidson fra den britiske organisation Core Issues Trust har været gift i over 37 år og betegner sig selv som tidligere homoseksuel. (Foto: Mike Davidson)

Dr. Mike Davidson smiler.

- Ja, det må du meget undskylde, siger han umiddelbart efter at have budt velkommen på sit sparsomt indrettede kontor i The Christian Legal Centre et stenkast fra den travle Oxford Street midt i London.

Undskyldningen kommer som svar på, at han efterhånden er ved at have skabt et navn for sig selv med sine udtalelser om, at seksuel orientering kan ændres. Fra homoseksualitet til heteroseksualitet forstås. Udtalelser, som af både medier og politikere er kaldt kontroversielle, homofobiske og skadelige.

Udtalelser, der i 2012 som følge af en optræden i et radioshow på BBC fik den konsekvens, at han blev udstødt fra British Psychodrama Association - et forbund for psykoterapeuter - og forbud mod at praktisere.

Selvom det efterhånden er nogle år siden får det stadig den 61-årige terapeut til at hæve stemmen, når han fortæller om det.

Den ellers rolige positur bliver erstattet af ivrige håndfagter, mens han forklarer om sin overbevisning. Han erkender dog, at begrebet 'conversion therapy' eller omvendelsesterapi på dansk har en negativ klang.

For Mike Davidson, der betegner sig selv som eks-homo, mener, at det handler om, at de mennesker, der oplever en forvirring om deres seksualitet, skal have ret til at vælge. Også om de vil udleve deres homoseksualitet eller ej.

Og i et demokratisk samfund bør der være plads til terapeuter, der kan hjælpe og rådgive dem, mener han.

- Det er jo en ideologisk og politisk kamp. Det er jeg klar over, men det nytter ikke noget bare at smide terapeuter ud af forbundet, fordi man har forskellige tilgange og overbevisninger, siger han.

Forbindelsen til Danmark

I dag er Mike Davidson frontmand for den kristne Core Issues Trust, en britisk organisation, der blandt andet støtter og hjælper mænd og kvinder, som søger råd for at få afklaring og rådgivning i forhold til deres seksualitet.

En pendant til den danske kristne organisation Agape, der gennem sin afdeling Basis tilbyder støtte til "mennesker, som oplever problemer med deres seksuelle følelser".

Mike Davidson har fået henvendelser fra organisationen, og på Agapes hjemmeside henviser man til Core Issues Trust.

Ifølge LGBT Danmark er omvendelsesterapi dog ikke så udbredt her i landet.

- Det er min opfattelse, at det er begrænset. Det eneste, jeg kender til, er under Agape under Indre Mission, siger forperson Søren Laursen.

Agape er tidligere blevet kritiseret, fordi en del af den statslige støtte i form af de såkaldte tips- og lottomidler blev brugt på organisationens terapitilbud blandt andet på de såkaldte Basis-weekender. En workshop, hvor man ifølge organisationens hjemmeside diskuterer ”problemfyldt seksualitet”.

Landsleder i Agape Anette Bech Vad afviser dog kendskab til Core Issues Trust.

- Det er ikke en terapiform, der anvendes i Agape, og heller ikke i Agapes arbejdsgren: Basis. I Basis, som er et støttende hjælpearbejde, udøves der ikke terapi, skriver hun i en mail og forklarer, at hun dog er blevet bekendt med, at en person fra Basis har deltaget på et seminar afholdt af Mike Davidson.

Ikke kun for kristne

Men politikere, medier og fagfolk kan kritisere alt, hvad de har lyst. Det ryster i hvert fald ikke Mike Davidson, der fra britiske parlamentsmedlemmer fra tid til anden hører om forbud mod omvendelsesterapi.

Fortsat rådgiver han og udfører terapisessioner i både London og Belfast, hvor han bor.

- Jeg bliver stadig opsøgt af personer, der søger rådgivning, og hjælper dem så meget jeg kan til at ændre deres homoseksuelle følelser og adfærd. Vi er en velgørenhedsorganisation, så jeg kan ikke fungere som certificeret terapeut og kræve betaling, siger han og tilføjer med et smil:

- Men vi tager imod donationer.

Interessen for den kritiserede terapi er ikke kun fra kristne, påpeger Mike Davidson, der efter eget udsagn får henvendelser fra et stadigt større antal muslimer, hinduer og faktisk også ikke-troende.

- Fælles for dem alle er, at homoseksualiteten bare ikke har fungeret for dem. De er trætte af det, de er ikke glade, og det er ikke sådan, de ser dem selv, siger han og medgiver, at hans metoder og terapi til dels er funderet i egne oplevelser.

Han betegner sig selv som tidligere homoseksuel og har i dag været gift med en kvinde i mere end 37 år.

Ikke en kur

Han understreger flere gange, at han ikke bryder sig om ordet "kurere". Homoseksualitet er ikke en sygdom, fastslår han.

- Seksualitet er en flydende størrelse. Den her forenklede opfattelse af, at man enten kan være homo-, hetero-, eller biseksuel er vedtaget for at nå politisk ligestilling og rettigheder, siger han og uddyber:

- Jeg er klar over, at det ikke er noget, der kan ændres bare ved at trykke på en knap. Det er en kompleks problemstilling. Men det handler om at møde mine klienter og få dem til at forstå, hvorfor de føler, som de gør, siger han og forklarer, at han har klienter, der ender med at leve resten af deres tilværelse i cølibat, mens andre igen vælger at forene sig med deres homoseksualitet.

Noget, han dog understreger, at han ikke er den rette til at hjælpe dem videre med.

- De kan selvfølgelig vælge en anden retning, og det skal de også have retten til. Men de, der ikke vil stå ved deres homoseksualitet og finde ud af, hvad de så vil, skal have retten til at prøve noget andet uden at få at vide, at de fornægter sig selv, eller at de er skadelige for samfundet.

Den nødvendige værdikamp

Selv betragter Mike Davidson sit virke og Core Issues Trust som en del af en større og nødvendig værdikamp.

For i sidste ende skal ægteskabet indgås mellem en mand og en kvinde, påpeger han. De to køn er nemlig skabt med det formål at komplementere og forene hinanden.

- Ægteskab mellem to homoseksuelle er en fejl og kan ikke fungere. Det vil vi også forstå på et tidspunkt. Måske ikke nu, men måske om 20 eller 40 år, siger han og fortsætter med bekymret mine:

- De kristne værdier er under pres. Familien er under angreb, og det er skørt, at ens familie efterhånden er reduceret til dem, man 'bare' deler køleskab med. Det er ekstremt skadeligt i det her ekstremt individualiserede samfund, vi er ved at skabe, siger han.

Velvidende at han - igen - kommer til at stå på mål for det, der af mange opfattes som kontroversielle udtalelser.