Mølbak: Anden bølge er meget usandsynlig

Statens Serum Institut advarer om, at der kan komme stigninger i coronasmitten igen.

- Vi er stadig på en nedadgående kurve. Derfor er jeg meget tryg ved, at vi nu går ind i anden fase af genåbningen, siger Kåre Mølbak. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Det er "meget usandsynligt", at Danmark bliver ramt af en anden bølge af coronavirus.

Det fortæller Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut.

- Hvis det nu var, at virus bare fik frit løb, og vi ikke gjorde noget, ville der være en sandynlighed for, at der ville komme en anden bølge.

- Men nu har vi lært så meget om, hvordan vi skal håndtere smitten: Vi har en testkapacitet, og vi har mulighed for at isolere folk, der har været udsat for smitte. Samtidig ved læger og sygeplejersker, hvordan man skal håndtere patienter.

Han siger, at ingen lande reelt har oplevet anden bølger. Flere har dog registreret nye smitteudbrud, og det kan heller ikke udelukkes, at det kommer til at ske i Danmark, lyder det fra Kåre Mølbak.

- Der kan komme en stigning i smitten igen, og det vil vi være meget opmærksomme på, siger han.

Smittetryk falder trods genåbning

Udmeldingen kommer på et pressemøde, hvor direktøren deltager med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Smittetrykket er nu på 0,7, viser de seneste beregninger. Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange andre en person med coronavirus smitter.

Hvis det er 0,7, betyder det, at en person med coronavirus gennemsnitligt smitter 0,7 andre.

- Vi er stadig på en nedadgående kurve. Derfor er jeg meget tryg ved, at vi nu går ind i anden fase af genåbningen, siger Kåre Mølbak.

Her henviser han til, at genåbningens fase 2 i går begyndte. Det betød, at storcentre kunne åbne, og at alle former for idræt og foreningsliv udendørs atter blev tilladt.

Noget åbnede, allerede kort efter genåbningsaftalen blev præsenteret torsdag. Det gjaldt eksempelvis dyreparker, hvor gæsterne selv er i bil samt professionel idræt uden tilskuere.

14:57: Det fremgik tidligere af artiklen, at smittetrykket ligger på 0,7 procent. Der skulle retteligt have stået 0,7 - altså ikke procent. Artiklen er rettet.