Mølbak: Kan ikke anbefale en yderligere genåbning

De seneste ugers smittetal bekymrer Statens Serum Institut.

Smittetallene bekyrmer Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut. (Arkiv) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), kan ikke anbefale en yderligere genåbning af Danmark, som det ellers er planen, at politikerne skal forhandle om snart.

Det fortæller han til DR Nyheder.

- Min sundhedsfaglige vurdering er, at det er meget vanskeligt at forestille sig, at der er nogen sundhedsfaglige argumenter for at åbne yderligere op, når vi ser, at smitten har været stigende de seneste uger.

Til Ingeniøren siger han, at den seneste tids stigning i smittetal ikke levner plads til en yderlige genåbning.

- Der er en stor risiko forbundet med det, og om man fra politisk side vil løbe den risiko, må man jo politisk tage stilling til, siger han.

I weekenden bliver forsamlingsforbuddet hævet fra 100 til 200 personer. Kåre Mølbak vil ikke kommentere på, om det er sundsfagligt forsvarligt, men:

- Man bliver nødt til også politisk at have nogle overvejelser i den forbindelse. Det kommer an på, hvor meget man hæver det og i hvilken forbindelse, man forsamles. Men i min vurdering ligger det ikke lige til højrebenet at gå videre med, siger han.

Især nattelivet bekymrer

I genåbningens fase 4 skulle nattelivet endelig få lov at åbne igen, og det er især det aspekt af den yderligere genåbning, som bekymrer den faglige direktør.

- Det er netop i de sammenhænge, at vi har erfaring for, at der kan ske smitte, fordi man typisk er sammen med folk, som man ikke kender, siger han til DR Nyheder.

- Det vil sige, at det er folk, som man ikke tidligere har haft kontakt med. Derudover sker der et vist tab af kontrol, når man drikker og går til den ude i nattelivet, tilføjer han.

Derfor kan man på nuværende tidspunkt ikke fagligt anbefale, at man politisk går videre med en genåbning, understreger han.

Stigning i juli

Baggrunden for den opsigtsvækkende udmelding er ifølge Kåre Mølbak de stigende smittetal.

- Det er faktisk igennem hele juli, at vi har set en stigende forekomst af covid-19, siger han.

Det er især i Ringsted og Aarhus, man kan se de stigende smittetal, men smitten spreder sig også andre steder i landet, fortæller Kåre Mølbak.

- Så der sker også en vis geografisk spredning. Alt i alt er det en bekymrende, men måske også forventelig udvikling, vi er inde i.

Ifølge Kåre Mølbak er man ikke nervøs for et øget smittetryk, men myndighederne er meget opmærksomme på det, og man følger tallene nøje. Men han kalder alligevel tendensen for bekymrende.

- Det er jo udtryk for, at vi er på vej ind i en ny fase i epidemien, hvor vi må indstille os på et lidt højere smittetryk, end vi har været vant til over sommeren.