Møllehøj er Danmarks højeste punkt

Eksperter har endelig afgjort, hvor i Danmark det naturligt højeste punkt befinder sig. Og ganske overraskende er det hverken Yding Skovhøj eller Ejer Bavnehøj. Men derimod Møllehøj syd for Skanderborg.

Efter årtiers usikkerhed og tvist skulle det nu være sikkert ogvist: Møllehøj er danmarks højeste naturlige jordpunkt. Dermed slogMøllehøj såvel gravhøjen i Yding Skov som Ejer Bavnehøj, der iflere år har kæmpet om den prestigefyldte titel.

Det er en professor i geografi, en arkæolog og en kontorchef iKort- og Matrikelstyrelsen, der har gjort den opsigtvækkendeopdagelse ved at gennembore mere end 100 gravhøje i Danmark. Ved atbore i jordlaget har det været muligt for de tre forskere at se,hvor det naturlige jordlag begynder, og dermed kan man måle,hvilket punkt, der er det naturligt højeste.

Møllehøj er 170,86 meter høj og ligger tæt ved Ejer Bavnehøj sydfor Skanderborg. Allerede i leksika fra 1950'erne blev højen udråbttil at være det højeste naturlige punkt. Efterfølgende hareksperter dog været noget uenige, og forskellige opslagsværker harhaft henholdsvis Yding Skovhøj som Ejer Bavnehøj som vinder.

Glemt i kampen

- Man kan sige, at Møllehøj er blevet glemt i kampen mellem højen iYding Skov og Ejer Bavnehøj, siger Henrik Breuning-Madsen, der erprofessor ved Geografisk Institut på Københavns Universitet.

Yding Skovhøj indtager dog andenpladsen med 170,77 meter, mensEjer Bavnehøj med 170,35 meter er det tredjehøjeste naturligejordpunkt.

Hvis man tager de menneskeskabte høje med ændrer billedet sig,da den midterste gravhøj i Yding Skov med sine 172,54 meter dermeder danmarks højeste punkt. Herefter følger Vistofte gravhøj med171,73 meter.