Møntfund i Vendsyssel er i liga med Guldhornene

Det største siden 1939 i sin egen kategori, bliver møntfundet i Nordjylland kaldt af seniorforsker.

En 16-årig dreng og hans storebror har gjort et arkæologisk fund, som eksperter ikke tøver med at kalde for "det største siden 1939" i sin egen kategori.De to har gået rundt med en metaldetektor i Vendsyssel, og ved Strandby nord for Frederikshavn fandt de en forløber for den danske kronemønt i jorden. Faktisk indeholder fundet over 100 blandede middelaldermønter.- Jeg fik pludselig et godt signal, og så begyndte jeg at grave. Og så stødte jeg på den her skat. Jeg troede først, det var en tivolimønt, men da jeg sendte et mobilbillede af den til min far, sagde han, at jeg nok skulle passe godt på den, siger 16-årige Peter Stokbro til P4 Nordjylland.

Harald BlåtandFundet indeholder blandt andet korsmønter fra Harald Blåtands tid. Og netop de forskellige mønter og deres oprindelse gør fundet helt specielt, siger Jens Christian Moesgaard, der er seniorforsker på den Kongelige Mønt- og Medaillesamling.På en skala fra pilespids til guldhorn - hvor højt er vi oppe på skalaen med det her fund?- Det er et rigtig godt og spændende fund. Vi er ikke helt oppe ved guldhornene, men vi er i den ende af skalaen, siger Jens Christian Moesgaard til P1 Morgen.

(© DR)

Mønter bredt ud i hele landet- Fundet er helt speciel, fordi det er den første møntsamling, der er bredt ud i hele landet. Tidligere var der møntsamlinger for eksempel blandt købmændene i Ribe og købmændene i Hedeby. Ellers brugte man udenlandske mønter, fortæller Jens Christian Moesgaard.Har man gjort lignende fund tidligere?- Når vi taler specifikt om Harald Blåtands korsmønter, så er dette det største fund siden 1939. Det er stort.Hvad kan sådan et fund bidrage med?Harald Blåtand blev afsat af sin søn. Hans mønter forsvandt meget hurtigt, og hvorfor gjorde de det? Det kan vi komme nærmere nu. Nu skal mønterne registreres og renses, og så overgår de til Nationalmuseet som danefæ. Og så skal jeg til at kigge rigtig meget på dem - og det glæder jeg mig til!Hvad får man for sådan et fund?- Man får en danefæ-godtgørelse. Danefæ fundet i jorden er statens ejendom, siger Jens Christian Moesgaard.

Facebook
Twitter