Ahmed Samsam med opfordring til danske efterretningstjenester: 'Sig frem, hvis I mener, jeg har gjort noget kriminelt'

Den terrorfængslede agent Ahmed Samsam fortæller nu om en tidligere ubeskrevet tur til Syrien.

Ahmed Samsam havde ifølge DR's oplysninger til opgave at rapportere hjem om de danskere, der rejste ud som Syrienskrigere.

- Hvis efterretningstjenesterne mener, at jeg har begået noget kriminelt, så stå frem med det og få den her sag overstået én gang for alle.

Sådan lyder den kontante opfordring fra 33-årige Ahmed Samsam, som afsoner en terrordom i Enner Mark fængsel ved Horsens.

Opfordringen kom under et interview, som DR lavede i januar.

Men først nu efter at have klaget og fået medhold hos Kriminalforsorgen, kan DR i det seneste afsnit af podcasten Mørklagt - Agent Samsam, bringe en række af Ahmed Samsams svar.

En af de ting, som Ahmed Samsam reagerer på, er en fælles udtalelse, som PET og FE kom med i december.

I udtalelsen lyder det, at kilder hos efterretningstjenesterne ikke 'generelt er straffri'.

- Jeg synes ikke, der er logik i den påstand. For så har PET og FE vel forsømt deres arbejde ved at lade mig begå kriminelle ting uden at gribe ind i Danmark.

- Hvis de har kendt til min kriminalitet og ligget inde med informationer om mine ture til Syrien, hvorfor har de så ladet mig lalle rundt herhjemme efter mine rejser, siger Ahmed Samsam.

Han henviser til, at hans samarbejde med PET og FE stoppede i 2015, og at han først blev anholdt i Spanien i 2017.

'Jeg har ikke begået krigsforbrydelser'

Den 33-årige Ahmed Samsam siger i interviewet, at han er fuldstændig klar over, at han som kilde for PET eller FE ikke kunne få hjælp til at slippe for straf for anden kriminalitet.

Det vilkår har han accepteret – også efter, at samarbejdet med de danske efterretningstjenester ifølge Samsam ophørte i 2015:

- Jeg er blevet sigtet for flere ting efterfølgende. Jeg er blevet taget med våben og narko, hvor jeg har været inde at sidde. Det har jo ikke reddet mit skind, at jeg har haft det samarbejde på et tidspunkt, siger Ahmed Samsam.

Men prøvede du at få dem til at redde dig i de tilfælde?

- Overhovedet ikke. Jeg kan da godt skelne mellem en almindelig politiforretning og så efterretningsvirksomhed, der har noget med terror at gøre, siger Samsam.

Han fortæller også, at han inden sine ture til Syrien havde samtaler med efterretningstjenesterne om, at han ville kunne retsforfølges, hvis han for eksempel gik over de internationale spilleregler i Syrien.

- Det var noget, der var klart og tydeligt, at jeg ikke måtte begå krigsforbrydelser.

- Vi havde faktisk en snak om at jeg ikke skulle tage nogle videoer, hvor jeg halshuggede eller hvor jeg torturerede, og det vil jeg kunne blive retsforfulgt for.

Åben om hidtil ukendt Syrien-tur

DR og Berlingske har flere gange beskrevet, hvordan Ahmed Samsam i 2013 og 2014 rejste til Syrien som agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Ifølge DR's oplysninger var Ahmed Samsams opgave at rapportere hjem om de danskere, der rejste ud som Syrienskrigere.

Alligevel blev han i 2018 dømt i Spanien for at have rejst til Syrien tre gange og at have tilsluttet sig en frontløbergruppe til IS.

Men DR's research viser, at Ahmed Samsam formentlig også var i Syrien i hvert fald én gang mere, end hvad dommen viser. Nemlig i december 2013.

Der var han i den syriske by Raqqa, som dengang var kontrolleret af Islamisk Stat, hvor Ahmed Samsam fortæller, at han kæmpede mod Bashar Al-Assads styrker ved en luftbase.

- Jeg er sammen med min oprørsgruppe. Vi bliver udstationeret ved ved udkanten af Base 17, og vi deltager i kampe mod regimet, siger Ahmed Samsam.

Turen er ikke nævnt i dommen, har du forsøgt at tilbageholde noget, der sker på den tur?

- Overhovedet ikke. Efterretningstjenesterne har kendt til den. Der er ikke noget at komme efter, siger han.

Islamisk Stat var på det tidspunkt også en del af kampene og kontrollerede byen Raqqa.

I en række sms-beskeder fra foråret 2014 skriver Ahmed Samsam til DR's korrespondent Puk Damsgård, at hans egen oprørsgruppe er blevet trukket ud fra området, fordi de er 'blevet et legitimt mål for ISIS'.

Han skriver også, at ISIS 'er ultraekstremister', og at gruppens 'metode og overdrivelse ødelægger det' for dem, der gerne vil islamiske love og en stat, der kan rumme alle minoriteter i Syrien.

Turen i december og sms-korrespondancen mellem DR's korrespondent og Ahmed Samsam blev aldrig nævnt under retssagen i Spanien.

Her fik Ahmed Samsam ikke lov til at fremlægge beviser fra Danmark.

Samsam fortryder ikke samarbejde

Når PET og FE er tilbageholdende med at udtale sig om konkrete kildesager, skyldes det blandt andet et 'hensyn til kildernes egen sikkerhed'.

Det fremgår af efterretningstjenesternes fælles udtalelse fra december.

Men de eventuelle sikkerhedsmæssige konsekvenser, der kan være ved at arbejde med at samle oplysninger i radikale og kriminelle problemer, bekymrer ikke Ahmed Samsam.

- Jeg er også kendt som en mand, der kan tage sin egen kamp og og bide fra sig. Så man er mere end velkommen til at til at komme efter mig, siger han.

Ahmed Samsam står fast ved sit samarbejde med de danske efterretningstjeneste og siger, at det ikke er noget, han er 'flov over'.

- Jeg har altid haft en god intention bag de handlinger som har været at samarbejde med efterretningstjenesten og rejse ned til Syrien. Jeg har ikke noget at skjule.

PET og FE har ingen kommentarer til Ahmed Samsams udsagn om sine ture til Syrien.

Tjenesterne har tidligere udtalt, at tjenesterne agerer inden for de gældende retlige rammer, og at dette tages meget alvorligt.

Desuden skriver FE til DR, at de hverken be- eller afkræfter kildeforhold i offentligheden.

Ahmed Samsam blev i Spanien dømt for at have været en del af en terrororganisation og for at føre en hvervekampagne til Islamisk Stat.

I dommen lyder det blandt andet, at han har spredt propaganda og overført penge til terrorister efter sin hjemkomst fra Syrien.