Ahmed Samsams advokat med opsigtsvækkende opfordring: Politianmeld min klient

Samsam er dømt for terrorfinansiering. Nu har han igen sendt penge til den samme person i Syrien.

Erbil Kaya håber, at der er en 'borger derude med en smule samfundssind, der vil anmelde Ahmed Samsam for terrorfinansiering',

Det er en advokats vigtigste opgave at varetage sin klients interesser.

Derfor kan det virke paradoksalt, at forsvareren til terrordømte Ahmed Samsam, Erbil Kaya, mener, at politiet skal efterforske Samsam.

Men ikke desto mindre er det, hvad advokaten opfordrer til i håb om, at det i sidste ende kan hjælpe Samsam.

Ahmed Samsam blev i Spanien idømt otte års fængsel for tilslutning til Islamisk Stat blandt andet ved at have finansieret krigere hos terrorgruppen.

Terrorfinansieringen går i dommen mod Samsam på, at han blandt andet blev dømt for at have sendt penge til en kriger fra det nordlige Syrien med kaldenavnet Abu Hamed.

Advokat Erbil Kaya. (Foto: © Tobey Nordenlund, DR)

Ahmed Samsam, der i øjeblikket afsoner det sidste af sin terrordom i Enner Mark Fængsel ved Horsens, har på ny sendt penge til Abu Hamed.

Erbil Kaya mener derfor, at politiet bør undersøge, om han så igen har brudt loven om terrorfinansering.

- Jeg skal opfordre politiet til at sigte og efterforske min klient Ahmed Samsam for terrorfinansiering, idet han i februar 2023 på ny har sendt penge til ”Abu Hamed”.

- Hvis politiet ikke af egen drift vil gå ind i sagen, er det mit håb, at der er en borger derude med en smule samfundssind, der vil anmelde Ahmed Samsam for terrorfinansiering.

- Situationen nu adskiller sig ikke fra situationen dengang, min klient blev dømt i Spanien for at have sendt penge til selvsamme "Abu Hamed" som led i terrorfinansiering, siger han.

Ifølge DR's oplysninger var Ahmed Samsam i Syrien på flere rejser som agent for Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste.

En oplysning som PET eller FE aldrig har be- eller afkræftet.

Modtog mindst 2.000 kroner

DR interviewede for nylig Abu Hamed med det borgerlige navn Mohammed Hamed Dokha.

Over for DR afviser han, at han er terrorist.

Han forklarede, at hverken de spanske eller de danske myndigheder på noget tidspunkt har kontaktet ham.

Abu Hamed bekræfter over for DR Nyheder, at han i februar modtog penge fra Samsam og hans familie.

DR har til dokumentation for dette fået et billede af pengene. På billedet er 6.500 tyrkiske lira, hvilket svarer til lidt over 2.000 kroner.

Ahmed Samsam blev i Spanien blandt andet dømt for at have sendt penge til tre navngivne personer i efterforskningen.

DR har tidligere beskrevet, at spanske myndigheder har taget fejl af navne i efterforskningen af overførslerne og dermed nåede frem til forkerte konklusioner om, hvem der havde fået penge.

Derfor vurderer advokat Erbil Kaya, at en politiefterforskning af en ny pengeoverførsel til Abu Hamed vil kunne kaste nyt lys over forvekslingen.

Både Abu Hamed og Ahmed Samsam fortæller, at de kender hinanden fra borgerkrigen i Syrien, hvor de to kæmpede i grupperingen Kataib Al-Iman mod præsident Bashar Al Assads regime.

- En politimæssig efterforskning af sagen vil naturligt skulle afdække, hvem ”Abu Hamed” er, hvilken gruppering han er tilknyttet, herunder om det er Kataib Al-Iman, Kataib Al-Imam fra Irak eller en helt tredje gruppering.

- Forskellene mellem disse grupperinger og hvorvidt de er opført på terrorlister samt hvem de bekæmper, og hvem de samarbejder med, herunder om de er støttet af vestlige lande, bør også undersøges, siger Erbil Kaya.

Guardia Civil har ingen kommentarer til efterforskningen og henviser til Audiencia Nacional, der er den spanske domstol i Madrid. Hos Audiencia Nacional henviser man til, at der allerede i 2018 er faldet dom i sagen.

PET har ingen kommentarer til denne artikel.