Ahmed Samsams advokat vil have Udenrigsministeriets kontakt til PET med i retssag

Ifølge Erbil Kaya har Samsam ventet et halvt år på dokumenterne.

Østre Landsret har to retsmøder tilbage i sagen.

Der er behov for at lægge flere beviser på bordet i den historiske sag, hvor terrordømte Ahmed Samsam, har lagt sag an mod de danske efterretningstjenester for at få dem til at bekræfte, at han har været deres agent.

Sådan lyder det fra Ahmed Samsams advokat, Erbil Kaya.

Han fortalte fredag i Østre Landsret, at han har fået udleveret en række nye dokumenter fra Udenrigsministeriet, som han gerne vil bruge i sagen.

Ifølge Erbil Kaya er der tale om dokumenter fra en aktindsigt, som man har bedt om siden den 6. marts 2023. Dokumenterne er dog først kommer ham i hænde nu.

Dokumenterne handler ifølge DR's oplysninger om, at der har været et diplomatisk spor i forbindelse med Samsam-sagen i Spanien.

Derfor har Erbil Kaya nu bedt om, at dokumenterne kan indgå som bevis i retssagen.

- Der er begået en lang række fejl, sjusk og bevidste handlinger fra de spanske myndigheders side, og derfor er beviset vigtigt. Hvorfor skal vi gemme, hvorfor skal vi skjule alting?

– Myndighederne har et ansvar for at spille bold og få sandheden frem og undersøge, hvis man mener, at noget er gået galt. Vi har brug for hjælp i den her sag, og de eneste, der kan hjælpe os, er domstolene, lød det fra Erbil Kaya.

FE og PET kan protestere

Nu skal Kammeradvokaten sammen med sine klienter vurdere, om man vil protestere. Indledningsvist var Peter Biering fra Kammeradvokaten dog skeptisk, fordi beviserne et kommet så sent i processen.

Flere kilder har bekræftet over for DR, at Ahmed Samsam allerede ved sin anholdelse i 2017 fortalte en repræsentant fra den danske ambassade i Madrid, at han havde samarbejdet med PET og FE på sine ture til Syrien.

Han fortalte også, at han havde et navn på en kildefører, de kunne kontakte.

Alt det blev ifølge DR's oplysninger rapporteret ind i systemet hos Udenrigsministeriet og sendt videre som henvendelser til PET.

- I sandhedens interesse er det også interessant at se, hvad Ahmed Samsam beder om dengang, lød det fra Erbil Kaya.

Ifølge DR's oplysninger var en repræsentant fra den danske ambassade i Madrid til stede under Samsams retssag i 2018.

Udover dokumenterne fra Udenrigsministeriet og ambassaden i Madrid ønsker Erbil Kaya at føre en nyhedsartikel fra DR som bevis i sagen.

Artiklen beskriver en mulig fejl i efterforskningen af Ahmed Samsam.

Kammeradvokaten har fået frist indtil på mandag klokken 16.00 til at give sine bemærkninger om de mulige nye beviser.

Sagen fortsætter i næste uge.