Chefredaktør med bombe i Samsam-sag: Lars Findsen opsøgte mig privat

Simon Andersen fortæller i Østre Landsret, at Lars Findsen bankede på hans dør.

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, bliver nu helt officielt hevet ind i sagen om terrordømte Ahmed Samsam.

Det sker i Østre Landsret, hvor tidligere nyhedschef i Berlingske Simon Andersen fortæller, at Findsen opsøgte Simon Andersen privat for at drøfte sagen om Ahmed Samsam.

Det foregik i foråret eller forsommeren 2020, fortæller Simon Andersen, da han blev kontaktet af en "højtstående ansat" i FE.

Samsams advokat, Erbil Kaya, spørger, hvem det er.

- Det er Lars Findsen, siger den tidligere nyhedschef på Berlingske onsdag i Østre Landsret.

Simon Andersen. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

Ahmed Samsam har stævnet FE og PET for at få dem til at bekræfte, at han arbejdede for dem.

Berlingske var det første medie, der beskrev, at Ahmed Samsam var agent for PET og FE på rejser til Syrien. I dag er Simon Andersen chefredaktør for 24syv.

- I foråret får jeg en henvendelse fra Lars Findsen. Han kontakter mig personligt i mit hjem, om jeg kan være med til at skabe en bagdør til en fortrolig samtale med Thomas Brædder, der er Samsams tidligere advokat.

- Findsen tilkendegiver, at der er gået ting galt i den sag. Man vil gerne hjælpe Samsam og råde bod og rette op på de fejl, der er begået.

Thomas Brædder var Samsams advokat, da de indledende forhandlinger om et forlig begyndte. Ifølge DR Nyheders oplysninger blev der holdt 13 møder.

'Officiel henvendelse'

Simon Andersen påberåber sig kildebeskyttelse i forhold til de kilder, som leverede de første oplysninger om, at Samsam var agent for de danske efterretningstjenester, da han i 2013 og 2014 var i krig i Syrien.

Retsformanden giver dog Erbil Kaya lov til at fortsætte sin afhøring, og det er i den forbindelse, at Simon Andersen nævner mødet med Lars Findsen.

- Jeg opfattede det som en officiel henvendelse fra en myndighedsperson, fortæller Simon Andersen.

Lars Findsen var chef for FE, inden han blev hjemsendt og anholdt.

DR Nyheder har været i kontakt med Findsen, der oplyser, at han ikke har nogen kommentar.

Du kan se meget mere om sagen om Ahmed Samsam i dokumentarserien 'Agent Samsam' på DRTV:

Erbil Kaya og Ahmed Samsam har forsøgt at indkalde Lars Findsen som vidne i sagen.

Det protesterede Kammeradvokaten dog mod af hensyn til Findsens tavshedspligt. Det var Østre Landsret enig i.

Thomas Brædder skal efter planen vidne på fredag.

DR Nyheder har kontaktet Politiets Efterretningstjeneste (PET), de har ingen kommentarer og henviser til Kammeradvokaten. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har heller ingen kommentarer.