Ekspert: Ahmed Samsam-sagen spænder ben for PET og FE's rekrutteringsmuligheder

De mange mediehistorier skader efterretningstjenesters ry i udlandet, vurderer tidligere FE-ansat.

(Arkivfoto) Ahmed Samsam. (Foto: © Luca Piergiovanni, Ritzau Scanpix)

En kerne i efterretningstjenesternes arbejde er at skaffe informationer i lukkede miljøer.

Til det formål skal tjenesterne infiltrere miljøerne. Her bruger man enten agenter eller civile kilder, og det arbejde hviler i høj grad på tillid.

Derfor er en sag som Ahmed Samsams "decideret gift" for efterretningstjenesternes mulighed for at rekruttere.

Sådan lyder det fra Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

I det seneste afsnit af DR's podcast 'Mørkelagt: Agent Samsam', hvor vi stiller skarpt på den betydning, sagen om 33-årige Samsam har haft for efterretningstjenesternes renommé.

I Spanien blev Ahmed Samsam dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien. Ifølge DR's oplysninger arbejdede Samsam for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), mens han var i Syrien.

Efterretningstjenesterne nåede ikke i tide at informere spanierne, selvom oplysningen ifølge flere eksperter kunne have haft stor betydning for Samsams dom.

Diskussionen, polemikken og opmærksomheden har stor betydning for efterretningstjenesternes arbejde, lyder det fra Jacob Kaarsbo.

- Før man får gjort rent bord i den her sag, så vil den fortsætte med at hjemsøge føringsofficerernes arbejde. Det her arbejde hviler på tillid. Der er nogle mennesker, som du skal have til at gøre noget, som kan være livsfarligt.

- Så hvis de ikke har tillid til, at efterretningstjenesterne står bag dem, vil de ikke arbejde for tjenesterne, siger han.

Jacob Kaarsbo understreger, at uanset hvad der er op og ned i Ahmed Samsams sag, så er det problematisk for både PET og FE.

For tjenesterne kan ikke tåle, at der i offentligheden bliver sået tvivl om deres opbakning til kilder og agenter, lyder det fra Kaarsbo.

- Jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt Samsam har gjort det, han skulle, og om han var en god eller en dårlig kilde. Eller om han bare har været kriminel. Men det her handler om principper. Hvis man skal rekruttere kilder, så er det svært, når der hænger de her påstande i offentligheden, siger han.

Svært med de gode kilder

DR er bekendt med to eksempler, hvor PET har fået afslag fra potentielle kilder med direkte henvisning til forløbet om Ahmed Samsam.

I det ene tilfælde sker afslaget i en SMS-tråd mellem en PET-ansat og en potentiel kilde. Vedkommende skriver, at han ikke vil ende som Ahmed Samsam, som ifølge kilden blev efterladt i stikken i Spanien.

Et klokkeklart eksempel på, hvordan sagen skader rekrutteringsmulighederne, mener Jacob Kaarsbo.

- Hele den her opmærksomhed gør det meget svært at rekruttere. Jeg tror særligt, at det er de kilder, der vil arbejde for tjenesterne af de rigtige årsager. Det er dem, der reagerer på sådan noget her.

- Du kan nok stadig rekruttere lykkeriddere og den slags, men det rammer jo navnlig de gode kilder og dem, der har hovedet godt skruet på.

Foruden sagen om Ahmed Samsam er der også hele forløbet med tidligere FE-chef Lars Findsen og diverse lækager fra både FE og PET. Jacob Kaarsbo peger på, at de historier også når ud over Danmarks grænser.

- Andre tjenester i udlandet sidder jo tænker, hvad i alverden der foregår. Det kan godt være, at man officielt får at vide, at man har et godt samarbejde, men det kan se anderledes ud, når der skal laves konkrete samarbejdsaftaler.

Kun høfligheder, ingen hemmeligheder

Jacob Kaarsbo har som tidligere analysechef i Forsvarets Efterretningstjeneste oplevet, hvordan spiontjenesternes renommé er vigtige. Han nævner et specifikt eksempel, hvor troværdigheden hos en allieret tjeneste led et knæk.

- Vi ville heller ikke fortælle dem andet end høfligheder. Når det kom til top-hemmeligt operativt samarbejde, bakkede vi ud. Så kan det godt være, at der er nogen, der siger, at de her sager ikke betyder noget. Men tro mig. Det gør de, siger han.

Af hensyn til sin tavshedspligt ønsker Jacob Kaarsbo ikke at uddybe, hvem den allierede tjeneste var, eller hvad der havde forårsaget knækket i tjenestens omdømme.

DR har spurgt PET og FE, hvad sagen om Ahmed Samsam har betydet for muligheden for at rekruttere og fastholde kilder, men de to tjenester har ikke ønsket at udtale.