Færøsk regering efter fund af militært udstyr: Danmark skal ikke blande sig i, om russiske skibe må komme til Færøerne

Det er op til Færøerne selv at reagere på fundene i de færøske havne, mener landsstyremand for udenrigsanliggender Høgni Hoydal.

Høgni Hoydal siger, at ulovligheder i færøsk farvand vil få konsekvenser. (© DR)

Færøerne er "fuldt ud kapable til selv at vurdere, hvad der sker i vores område".

Så klar er meldingen fra Høgni Hoydal, der er Færøernes landsstyremand for udenrigsanliggender, efter DR og de nordiske medier SVT, Yle og NRK har fortalt, at to russiske fiskefartøjer afsløret med militært radioudstyr ombord har lagt til mere end 200 gange i færøske havne mellem 2015 og 2022.

Det drejer sig om skibene Lira og Ester, der er mistænkt for at være blevet brugt til spionage.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at skibene med det russiske militærudstyr er et udenrigs- og sikkerhedspolitisk - og derved et dansk - anliggende at gøre noget ved. Han er med egne ord "fuldstændig ligeglad" med de fiskeriaftaler, Færøerne har med Rusland, og vil have, at Færøerne sætter en stopper for alle russiske skibe med det samme.

Det er den færøske landsstyreformand for udenrigsanliggender dog uenig i.

Han mener, at udtalelser som Søren Papes kan ses som et forsøg på at sætte demokratiet ud af kraft i Færøerne ved at prøve at gøre russiske skibe i færøske have til et dansk anliggende.

- Jeg vil sige til Søren Pape, at vi kender den her automatreaktion, hvor man spiller det imperiale kort, og jeg kan ikke helt se, hvad det gavner, siger han i P1 Morgen mandag.

- Rygterne om Færøernes naivitet i storpolitiske sager og i den verdenssituation, vi står i, er meget stærkt overdrevet.

Færøerne, der ikke er medlem af EU, bakkede op om sanktionerne mod Rusland efter invasionen af Ukraine, men et årelangt handelsforhold til russerne betød alligevel en undtagelse.

Høgni Hoydal er formand for partiet Tjóðveldi (Republikanerne) på Færøerne. (Foto: © Marlene Zøllner-Manly, DR)

Sanktionerne giver nemlig lande mulighed for at undtage handel med fødevarer. Færøerne tillod derfor de største russiske fiskefartøjer i færøske havne – modsat Danmark og EU.

'Vi behandler hele tiden, om vi skal gøre mere'

Høgni Hoydal mener i modsætning til Søren Pape, at det er op til Færøerne selv at reagere på fundene i de færøske havne.

- Vi behandler de her sager, som det skal gøres, på en seriøs måde.

Han fortæller, at de færøske myndigheder har skærpet kontrollen med alt fiskeri og varetransport, og den aktivitet, der kommer af det. Desuden behandler de hele tiden den færøske tilgang til sagen og henter oplysninger fra de relevante myndigheder.

Ifølge Høgni Hoydal vil ulovlige aktiviteter i færøsk farvand få konsekvenser.

- Det er ikke for at negligere sagen. Vi siger bare, at vi tager de her sager fuldstændigt alvorligt, og vi gør, hvad vi kan som færøske myndigheder for at vælge vores veje og rigtighed i de her sager.

- Men vi ønsker ikke en øget militarisering her, og vi bruger de instanser, vi har, til at føre kontrol med det, vi kan.

  • Dette er radioen, som blev opdaget på Lira. Det er en analog radio, som kan sende og modtage morse eller tale. Radioen er af typen HF, som har en meget lang rækkevidde. (Foto: Norsk politi)
  • Denne blev fundet ombord på Ester.
1 / 2

Er fiskeriaftalen med Rusland vigtigere end den sikkerhedstrussel, som russiske både potentielt kan medføre?

- Nej, vi må bare sige, at i Færøerne har man behandlet det her længe. Den eneste forbindelse til Rusland er via fisk, mens andre lande i Europa har et bredt spektrum af forbindelser, siger Høgni Hoydal.

- Vi behandler hele tiden, om vi skal gøre mere, og om vi kan være med til at presse andre lande til at gøre mere for at få stoppet denne grusomme krig.

- Det håber jeg bare, man har forståelse for i Danmark, mens jeg hører fra Søren Pape og andre, at man har sådan en meget mærkelig fordomsfuld tilgang til Færøerne, demokrati, og hvad international lovgivning er for noget.

Kan skibene stadig lægge til i færøske havne?

- Som situationen er i øjeblikket, så er der stadig en fiskeriaftale gældende. Det færøske system behandler selvfølgelig hele vores politik overfor Rusland. Det kommer til at blive behandlet i det færøske demokrati, med de færøske partier, parlament og det færøske folks vedtagelse, siger Høgni Hoydal.

- Det er sådan, man må behandle tingene og ikke gå tilbage i de gamle fordomsfulde spor fra fortiden.

Regeringen: Fiskeriaftale er et færøsk anliggende

Høgni Hoydal siger, at han hører nogle andre nuancer i udmeldingen fra den danske regering om sagen end fra De Konservatives formand.

Danmarks fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) understreger, at den færøske fiskeriaftale med Rusland er et færøsk anliggende.

- Det har jeg ikke mulighed for at blande mig i. Men når det er sagt, så er det klart, at hvis der bliver spioneret mod rigsfællesskabet, så har Danmark også en forpligtelse til at sørge for, at det ikke finder sted, siger Troels Lund Poulsen.

DR har bedt skibenes russiske rederi svare på, hvad de militære radioer laver ombord på tilsyneladende almindelige fiskefartøjer, men rederiet er ikke vendt tilbage.

Onsdag afviste Dmitrij Peskov, talsmand for det russiske præsidentkontor i en udtalelse, at Rusland kortlægger infrastrukturen omkring havvindmølleparker, gasrørledninger og strøm- og internetkabler i Norden.

Ruslands ambassade i København og Ruslands forsvarsministerium er ikke vendt tilbage på DR’s henvendelser om den kritik, der kommer frem i dokumentarserien "Skyggekrigen".

Du kan se første afsnit af 'Skyggekrigen' her.

Skyggekrigen