Russisk spion afsløret i Norge har også arbejdet i Danmark

Efterretningsofficer var i flere år på Ruslands ambassade i København.

Vladislav Khlestov var i Danmark med diplomatstatus fra 2015 og frem. I virkeligheden er han spion. (Foto: © Hans Chr. Gabelgaard)

En efterretningsofficer fra Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU, som netop er blevet afsløret i Norge, har gennem flere år været i Danmark.

Der er tale om 39-årige Vladislav Khlestov, som sammen med tre andre efterretningsofficerer blev afsløret i går.

Det skete, samme dag som Norge udviste 15 russiske efterretningsfolk, der ifølge de norske myndigheder havde opereret fra ambassaden i Oslo.

Identiteterne på de fire efterretningsofficerer er blevet afsløret i forbindelse med dokumentarserien 'Skyggekrigen', hvor DR, NRK, SVT og Yle undersøger Ruslands hemmelige operationer i Norden.

Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Norge bekræfter nu, at der før udvisningerne har været omkring 20 russiske efterretningsofficerer i Norge.

- Der er personer, der udgiver sig for at være russiske diplomater udstationeret ved ambassader og konsulater, som i realiteten arbejder for russiske efterretningstjenester, siger afdelingsdirektør Inger Haugland fra PST.

GRU spionerer mod Forsvaret

Fra december 2015 og fire år frem var Vladislav Khlestov officielt en del af Ruslands diplomatiske korps på ambassaden på Østerbro i København.

Men på baggrund af oplysninger fra researchorganisationen Dossier Center og vestlige efterretningstjenester kan DR, NRK, SVT og Yle nu afsløre, at han reelt var udsendt af Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU.

Og at han i hvert fald ind til nyheden om udvisningerne i går var aktiv som spion i Norge.

Opdraget for GRU’s officerer er at kortlægge og spionere mod blandt andet militær infrastruktur, Nato-øvelser, forsvarskapaciteter og -teknologi, militærbaser og indkøb på forsvarsområdet.

Det gør de for at styrke Ruslands position i forhold til Vesten, siger kontraspionagechef Anders Henriksen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark.

- GRU’s hovedopgave er grundlæggende at forberede en eventuel storkonflikt, som Rusland måtte blive involveret i.

Ruslands ambassade i Kristianiagade i København, hvor Vladislav Khlestov arbejdede gennem fire år. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Til arrangement med 'excellencer og diplomater'

Der er ikke mange spor af Vladislav Khlestovs aktiviteter på dansk grund.

Men i sin dækstilling som assistent for Ruslands militærattaché deltog han blandt andet i et arrangement i november 2018, hvor 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig blev markeret i Sønderjylland.

En del af markeringen fandt sted i Løgumkloster, hvor både politikere, grev Ingolf, grevinde Sussie og diplomater fra Belgien og Frankrig deltog.

Den nuværende økonomiminister, Stephanie Lose (V), deltog også i fejringen.

Arrangementet bliver beskrevet i artiklen ”Excellencer og diplomater fik stuvet kålrabi og flæsk” i JydskeVestkysten, som også bragte fotografier af Vladimir Khlestov ved et mindesmærke for de faldne i krigen.

DR har desuden fået adgang til flere billeder fra markeringen, hvor Vladimir Khlestov blandt andet ses til gudstjeneste i Løgumkloster Kirke, hvor han sidder på forreste række sammen med grev Ingolf.

  • Vladislav Khlestov ved markeringen af 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig i 2018. (Foto: © Jane R. Ohlsen)
  • Her ses GRU-officeren ved mindesten til ære for de faldne i Første Verdenskrig. (Foto: © Jane R. Ohlsen)
  • Grev Ingolf ses til venstre i billedet, mens Vladislav Khlestov sidder på stolerækken til højre.
  • Vladislav Khlestov i Løgumkloster Kirke. (Foto: © Jane R. Ohlsen)
1 / 4

Ambassaden: De har udført diplomatisk arbejde

Det er endnu ikke bekræftet, om Vladislav Khlestov er en af de 15 personer med diplomatstatus, som har fået besked på at forlade Norge.

De fire efterretningsofficerer, som nu er navngivet, er forsøgt kontaktet af NRK, men de har ikke svaret på henvendelserne.

Derimod har Ruslands ambassade i Norge svaret på spørgsmål om de fire navngivne GRU-officerer.

Ambassadens pressetalsmand, Timur Chekanov, afviser, at de har gjort noget forkert. Han oplyser, at de alene har udført normalt diplomatisk arbejde.

Udvisningerne blev annonceret af Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet:

Danmark udviste 15 sidste år

Danmark valgte allerede i april for et år siden at udvise 15 russiske efterretningsofficerer, mens Norge dengang kun udviste tre.

Ifølge daværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), var der tale om personer i diplomatiske dækstillinger, som havde "lavet spionage på dansk jord".

Den russiske ambassade reagerede dengang ved at kalde udvisningerne fra Danmark for "ubegrundede" og understregede samtidig, at de ansatte på den russiske ambassade i Danmark følger reglerne for diplomatiske relationer nøje i deres aktiviteter.

Trods sidste års udvisninger er der fortsat en spionagetrussel fra Rusland, siger Anders Henriksen fra PET.

- Vores vurdering er helt klart, at så længe der er et modsætningsforhold mellem Rusland og Vesten, så vil Rusland udøve spionageaktiviteter i Danmark, siger han.

DR har kontaktet Ruslands ambassade i København og forelagt oplysningerne om Vladislav Khlestov.

Ambassaden er ikke vendt tilbage.

'Skyggekrigen' udkommer på DR, NRK, SVT og Yle onsdag den 19. april 2023 klokken 21:25 og på DRTV klokken 06 samme dag.