Fra Svalbard til Stockholm: Putins øjne og ører opererer i de yderste afkroge af Norden

Der er opsigtsvækkende fund i sagen om Ruslands spioner på den anden side af Danmarks grænser.

De tre spioner Andrei Gurov, Dmitry Abdulin og Nikolai Banatov er en del af de 13 spioner, der stadig befinder sig i Sverige. (Foto: SVT/Kalle Segerbäck. Grafik: Morten Fogde Christensen).

Det pibler frem med afsløringer af russiske spioner i Norden.

I dag har DR i samarbejde med de nordiske TV-stationer SVT, NRK, Yle og researchorganisationen Dossier Center sat navne på 38 ansatte fra russiske efterretningstjenester, der i de seneste år har arbejdet de russiske ambassader i København, Stockholm og Oslo.

DRs søsterorganisationer zoomer ind på andre dele af historien, end den DR har fokus på i dag.

NRK har fundet en russisk generalkonsul med tilknytning til det russiske militær i Svalbard, og SVT har frigivet skjulte optagelser af nogle af de navngivne spioner, der fortsat er i Sverige.

Vi tager en rundtur til vores to nabolande, og til sidst vender vi hjem til truslen for russisk spionage i Danmark.

SVERIGE: Putins aktive spioner

Den russiske ambassade i Stockholm. (Foto: Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder).

Sverige må siges at være omdrejningspunktet i dagens afsløringer om russiske spioner i Norden. 13 ud af de nu 38 navngivne spioner befinder sig nemlig fortsat i Sverige.

I går besluttede de svenske myndigheder at udvise fem personer, som er mistænkt for at spionere for Rusland. Det er endnu uvist, om de fem er blandt de spioner, der nu er blevet navngivet.

Det efterlader som minimum stadig otte aktive russiske spioner i Sverige.

I alt har det svenske medie SVT kunnet løfte sløret for navnene på 21 efterretningsofficerer, der er eller har været spioner i Sverige.

Tre af dem møder vi i dagens dækning hos SVT, hvor de er blevet fanget af skjulte kameraer, og det svenske medie giver et mere detaljeret indblik i deres baggrund.

Formålet med optagelserne har været at skaffe den nødvendige dokumentation for, at spionerne fortsat er aktive i det svenske samfund.

Det drejer sig om de tre spioner Andrei Gurov, Dmitry Abdulin og Nikolai Banatov, der en del af de 13 spioner, der stadig er i Sverige og muligvis stadig er aktive.

Andrei Gurov

  • Blev født den 12. december 1972 i byen Tomsk i det tidligere Sovjetunionen.

  • Han blev indsat som rådgiver ved den russiske ambassade i Stockholm i 2020 og har diplomatisk immunitet.

  • Ifølge to forskellige kilder i vestlige efterretnings- og sikkerhedstjenester tilhører han den russiske føderale sikkerhedstjeneste FSB.

Dmitry Abdulin

  • Dmitry Abdulin blev født den 10. juni 1981 i Volgograd.

  • Han har været registreret som attaché på den russiske ambassade i Stockholm siden 2019, men er faktisk officer hos Ruslands udenlandske efterretningstjeneste (SVR). Det oplyser to forskellige kilder i vestlige efterretnings- og sikkerhedstjenester ifølge SVT.

  • I Rusland har han en officiel baggrund i det russiske udenrigsministerium.

Nikolai Banatov

  • Nikolai Banatov er født den 17. september 1982.

  • Han er ikke registreret som diplomat, men tilhører personalet på den russiske ambassade i Stockholm.

  • Han er omfattet af diplomatisk immunitet.

  • Banatov tilhører GRU, som er Ruslands militære efterretningstjeneste. Det fortæller to forskellige kilder i vestlige efterretnings- og sikkerhedstjenester ifølge SVT.

  • Banatov er oprindeligt fra byen Saratov, hvor han blev uddannet ved Higher Military School.

NORGE: Ruslands militære mand på Svalbard

I byen Barentsburg er et skilt, hvor der på russisk står: Vores mål er kommunisme' akkompagneret med russiske flag. (Arkivfoto: Jonathan NACKSTRAND / AFP) (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

Udover de 38 allerede afslørede spioner på de nordiske ambassader, kan det norske medie NRK nu sætte navn på endnu en russisk spion, der arbejder et helt andet sted.

Andrei Chemerilo.

Det er navnet på en mand, som ifølge NRK opererer på den norske ø-gruppe Svalbard og har tilknytning til den russiske militære efterretningstjeneste, GRU.

Andrei Chemerilo arbejder ifølge NRK fra den russiske mineby Barentsburg på Svalbard, hvor han er ansat som russisk generalkonsul.

Byen har omkring 400 indbyggere - hovedsageligt russere og ukrainere - og bliver beskrevet som "et lille Rusland i Norge".

Men militær aktivitet er i strid med Svalbardtraktatens artikel 9, hvori der står, at ø-gruppen ikke må bruges militært og til krigsformål.

I den lille by Barentsburg på Svalbard troner en statue af Lenin og minder om Sovjetunionens svunden storhedstid. (Arkivfoto: AFP). (Foto: © PIERRE-HENRY DESHAYES, Scanpix Denmark)

Researchorganisationen Dossier Center har konkluderet, at Chemerilo har forbindelser til GRU, fordi han på et tidspunkt boede på en adresse, der vides at være et sted for GRU-officerer under uddannelse. Tilknytningen er siden bekræftet af andre kilder.

Selv afviser han at have tilknytning til nogen russiske efterretningstjenester.

- Mit CV er åbent online. Jeg har ingen forbindelse til efterretnings- eller specialtjenesterne, skriver han i en mail til NRK.

CV'et viser, at han gik på en militæringeniørskole og et diplomatisk akademi i det russiske udenrigsministerium, men der står intet om GRU.

Hos afdelingen for kontraspionage i det norske Politis Sikkerhedstjeneste (PST) siger lederen, at Svalbard og de nordlige områder er strategisk og militært vigtige for Rusland.

Leder Inger Haugland vil dog ikke kommentere på, om PST er bekendt med, at generalkonsulen på Svalbard har tilknytning til GRU.

DANMARK: Betydelig trussel herhjemme

(Grafik: Simone Cecilie Møller)

Danmark udviste sidste år 15 russiske diplomater med henvisning til, at de reelt var efterretningsofficerer.

Ingen af de 38 efterretningsofficerer, som de nordiske medier i dag navngiver, har i dag deres gang på ambassaden i København.

Alligevel vurderer PET, at spionagetruslen fra Rusland mod Danmark er betydelig.

- De vil måske forsøge at placere efterretningsofficerer andre steder, og de vil forsøge at øge deres spionageaktiviteter på anden vis. Så det forhold, at de 15 personer er ude, betyder på ingen måde, at der ikke længere er en spionagetrussel fra Rusland, siger Anders Henriksen, kontraspionagechef i PET.

De russiske efterretningsofficerer opererer desuden ikke blot i det land, de er udstationeret i, men også på tværs af landegrænser, siger Daniel Stenling fra den svenske efterretningstjeneste SÄPO.

- De vil ofte være mere aktive i det land, de er stationeret i, og hvor de har deres diplomatiske immunitet. Men de rejser, opererer og har kontakter også i andre lande, siger han.

RUSLAND: Afviser at give interview

Ingen af de russiske ambassadører i Sverige, Norge eller Danmark vil stille op til interview.

Den russiske ambassadør i Oslo, Tejmuraz Ramisjvili, skriver:

- At indsamle og analysere information i et stationeringsland og formidle denne information til hjemlandet er en normal virksomhed for diplomater.

Talsperson for Ruslands Udenrigsministerium Maria Zakharova hævder, at det er i strid med ”folkerettens normer og privatlivets ukrænkelighed", at ”Skyggekrigen” viser foto- og videomateriale af tidligere og nuværende ansatte ved russiske ambassader.

Der er endnu flere afsløringer om spioner i Norden og hvad de har spioneret mod - i podcastserien Mørklagt: Skyggekrigen, som du kan finde i DR LYD.