Har Samsam haft et 'arsenal' af IS-propaganda? Her er antallet fra den spanske efterforskning

- Der er meget mere materiale beskrevet i dommen, sagde Kammeradvokaten om Ahmed Samsams propaganda.

Ahmed Samsam i retten i Spanien i 2018. (Foto: © Luca Piergiovanni, Ritzau Scanpix)

- Det er alvorlige sager, vi ser her.

Sådan har det lydt i Østre Landsret, hvor PET’s og FE’s advokat i Østre Landsret ville vise en halshugningsvideo, som Ahmed Samsam har set via darkweb og delt til nogle venner.

Der er tale om en video, der viser Islamisk Stats brutale henrettelse af gidsler.

Ifølge Peter Biering fra Kammeradvokaten har propagandafilm, som Ahmed Samsam har delt og udbredt, og chats med ytringer om Islamisk Stat, haft afgørende betydning i den samlede vurdering i den terrordom, som Samsam i 2018 fik i Spanien.

I de spanske domme lyder det, at der er et "sandt arsenal" af videoer på Ahmed Samsams telefon, og ifølge Peter Biering viste han kun retten et fåtal:

- Vi har med de her videoer i retten kun set toppen af isbjerget, sagde Peter Biering fra Kammeradvokaten.

Men hvor mange videoer har Ahmed Samsam egentlig set og videresendt? Og hvad indeholder videoerne? Vi har samlet et overblik fra den spanske efterforskning her.

Agent Samsam

Trusler fra en Facebook-profil

1 / 2

Spansk politi har via den anonyme hjemmeside "Syrienblog" fundet screenshots fra det, som spansk politi mener, er Ahmed Samsams Facebook-profil fra 2014.

Her skriver Facebook-brugeren til ejeren af Syrienblog, at man "truer ham direkte på livet".

"Finder jeg ud af, hvem du er, så sørger jeg for en halshugning som ISIS gør ved dine kære", skriver Facebook-brugeren "Ahmed Syrii" blandt andet.

Kommentaren fra profilen kom i kølvandet på, at Syrienblog havde offentliggjort informationer om Ahmed Samsams familiemedlemmer på nettet.

Det er meget reelle trusler og i retten ville Kammeradvokaten vil vide, hvorfor Ahmed Samsam har fremført dem.

- Det er ikke mig, der har skrevet det. Det er ikke fra min Facebook, svarede Ahmed Samsam.

Peter Biering ville også vide, hvorfor Ahmed Samsam ikke forklarede det under retssagen i Spanien. Til det svarede Samsam, at han han fik dårlig tolkning, at hans retssag var rodet.

DR har hele Samsams forklaring i retten i Spanien. Her siger han på engelsk, at han mener, der er tale om en 'fake profile' - altså en falsk Facebook-profil.

Det har indtil nu ikke været muligt for DR at bekræfte, hvorvidt profilen var ægte eller ej, da den ikke eksisterer længere.

På tidspunktet for anholdelsen i Spanien var det dog ikke en Facebook-profil, som Ahmed Samsam havde adgang til.

Det kan man læse i efterforskningsmaterialet. Her fremgår hans Facebook-navn som "Ahmed Suri", ligesom URL-adressen ikke er enslydende med den på Syrienblog.

Guardia Civil fremhæver også flere krigerbilleder, som man har fundet på Ahmed Samsams Facebook-profil. Det er billeder, som har ligget på nettet siden 2013.

Der er blandt andet tale om de billeder, som du kan se øverst i dette afsnit.

Chats med i alt 11 links IS-propaganda

  • De 11 forskellige links til Islamisk Stat-propaganda fører til Tor-nettet, som også kaldes DarkWeb. Flere links virker ikke i dag. Spansk politi har dog undersøgt dem og kan se, at de fører til sider med propaganda for 'DAESH'. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Screenshot fra efterforskningsmaterialet, der viser, hvordan links til Tor-nettet har set ud, når Ahmed har sendt dem. De forskellige links er sendt i private beskeder på tjenesten WhatsApp. Disse filer har således ikke ligget fysisk på Ahmed Samsams telefon.
  • Flere af de her links ledte til denne side "Muslim News", på Tor-nettet, som samlede forskellige propaganda-videoer.
1 / 3

DR har i efterforskningsmaterialet optalt, at Ahmed Samsam i 13 forskellige chatbeskeder med venner og bekendte sender i alt 11 forskellige links til propaganda for Islamisk Stat.

Spanske Guardia Civil har beskrevet, at alle disse links leder til propaganda for Islamisk Stat på Tor-nettet (også kaldet DarkWeb, red.).

Det var to af disse videoer, som Peter Biering torsdag afspillede.

Videoerne har ikke ligget fysisk på Ahmed Samsams telefoner, men har været afsendt som links i chatbeskeder.

Videoerne er sendt i perioden 2016-2017. Det er efter, at Ahmed Samsams samarbejde med PET og FE er ophørt. I samme periode har han også sendt andre links, som spansk politi ikke har kunnet se, hvad førte til.

Det fremgår ikke i efterforskningen, hvad Ahmed Samsam skriver, når han sender propagandalinks til andre. I én chat er der dog medtaget, at han ved afsendelsen af et link skriver, at "der er kommet en ny publikation fra Islamisk Stat."

Ahmed Samsam erkender, at han har set materialet og sendt det videre. Han siger, at han fulgte med i alt, hvad der skete i Syrien - også fra andre grupperinger end ISIS.

Han nægter dog, at han på noget tidspunkt har set videoer fra ISIS, inden de var blevet offentliggjort.

Det har ikke været muligt at efterprøve hans påstande, da DR ikke har kunnet få adgang til hans beslaglagte mobiltelefoner i Spanien.

Guardia Civil har ikke villet stille op til interview om, hvordan de er kommet frem til publiceringsdatoer.

- I dommen står der, at der er et sandt arsenal af forsendelser, lød det fra Peter Biering.

- Jeg ved ikke, hvad de kalder for et arsenal. Det passer ikke. Det er overdrivelser, siger Ahmed Samsam.

- Det her handler om mængden af materiale – hvis man i Spanien har ment, at det var sådan. Mener du alt i dommen er forkert, spurgte advokaten.

- Nej, det er rigtigt, at jeg har set videoer. Og det er rigtigt, at jeg har set dem inden, jeg tog til Spanien, lød det fra Samsam.

- Men det er ikke rigtigt, at jeg har meget ISIS-materiale på telefonen, og jeg har aldrig delt ISIS på min YouTube eller Facebook.

Billeder fra Syrien på hans mobil

  • Det er fem af sådanne krigerbilleder, som Guardia Civil fremhæver i efterforskningsmaterialet og som senere fremgår i dommen mod Ahmed Samsam som terrormateriale.
  • I efterforskningsmaterialet har Guardia Civil screenshottet den video, som ligger på telefonen med Yund Al-Sham.
1 / 2

Politiet har fået taget alt indholdet ud fra flere telefoner, som Ahmed Samsam havde på sig, da han blev anholdt i 2017.

Særligt Ahmed Samsams Samsung Galaxy S8 interesserer politiet sig for. Der ligger ifølge Guardia Civil over 5.000 videoer og 22.000 billeder på den.

Ud af de i alt 27.000 filer fremhæver efterforskerne 11 billeder og to videoer, der fysisk ligger på telefonen.

Tre af billederne er de samme krigerbilleder med Samsam og hans bror, som politiet også har fundet på Facebook. Der er også billeder af andre syrienkrigere.

Ahmed Samsam fortalte i retten i Spanien, at det var folk, som han kæmpede med.

Derudover er der et screenshot af en dansk syrienkriger (død i 2014), som er med i en IS-video og et matyrbillede med billeder af døde. Det er uvist, hvornår han har downloadet disse.

Til slut nævner Guardia Civil to videoer fra gruppen Yund Al-Sham fra 2016. Ifølge Guardia Civil er Yund Al-Sham en sunnislamistisk militant gruppe.

Det fremgår også i efterforskningsmaterialet, at Guardia Civil på en anden mobiltelefon via hans 'internethistorik' har kunnet se, at han også på den mobil har været inde på nogle hjemmesider med IS-propaganda.

Samtale om ISIS med kæreste

Chatkorrespondancen med den daværende kæreste foregik på WhatsApp. (Foto: © Patrick Sison, Associated Press)

Peter Biering fremhævede også den del af dommen, hvor det er omtalt, hvordan Ahmed Samsam skrev med sin daværende forlovede om et terrorangreb i en lufthavn i Istanbul i 2016.

I korrespondancen skrev Samsam "ISIS til døden". Samsam hævdede, at han udelukkende skrev det til sin kærestefor at drille og provokere hende, fordi hun hadede IS.

I Spanien var den oprindelige samtale oversat til spansk. Her havde politiet skrevet, at Samsam efter sit udsagn "ISIS hasta la muerte" skrev "jaaa".

På spansk bruger man j som et h. Sådan at der på oprindeligt har stået "haaa". Ahmed Samsam har fortalt, at han drillede sin kæreste og skrev det i sjov.

I de danske myndigheders oversættelse af den spanske dom, har man ikke oversat "jaaa" til "haaa", men ladet det stå som "jaaa".

Samtidig skriver Ahmed Samsam også senere om angrebet i Tyrkiet: "De skal ikke bombarderes os med deres fly. De skal smage deres egen medicin".

- Er det også for at drille, spurgte Peter Biering under sin afhøring af Ahmed Samsam.

- Jeg kender ikke de udsagn specifikt. Noget af det er forkert oversat og taget ud af sammenhæng. Måske har de brugt en svensk tolk til at oversætte, lød det fra Samsam.

I dommen fremgår det, at Samsam skriver til kæresten, at han vil tilbage til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

DR har dog ikke kunnet finde dokumentation for det i samtalen med kæresten. Der står et sted, at Ahmed Samsam ville ønske at kunne "rejse tilbage til Syrien".

Den originale samtale er ikke gengivet i den spanske efterforskning.

YouTube-kanal med 'favoritvideoer'

  • Screenshot af Ahmed Samsams to playlister på Youtube. Brugernavnet findes fortsat i dag (Foto: Guardia Civil, Ministerio Interior).
  • Her er eksempel fra 'playlisten' med Nasheeds, som Ahmed Samsam havde lyttet til og tilføjet på sin favoritliste (Foto: Guardia Civil, Ministerio Interior).
1 / 2

Ifølge den spanske dom havde Ahmed Samsam en "YouTube-kanal, hvor han hele tiden forsøgte at hverve tilhængere til denne terrororganisations aktiviteter ved udbredelse og forherligelse af dens postulater."

- Hvad angår tilknytningen til DAESH’s (IS, red.) terrorisme, har tiltalte optrådt på mange YouTube-profiler og åbne kanaler i videoer med opfordring til væbnet kamp, står der i dommen.

Ifølge dommen delte Ahmed Samsam videoer på YouTube-kanalen med et 'højt hvervningspotentiale'.

Dommen lægger også vægt på, at nogle af videoerne er set næsten 4.000 gange.

Ahmed Samsam fortalte i retten i dag, at han havde én bruger på YouTube og at han aldrig har lagt videoer op på den. Han har blot tilføjet dem på sine favoritlister med navnene 'Syri' (98 videoer) og 'Nasheeds' (33 videoer).

- Jeg har aldrig uploadet en video til YouTube, lød det fra Ahmed Samsam.

Han opfordrede flere gange under sagen Kammeradvokaten til at få hans telefon til Danmark, så den kan blive undersøgt.

Ifølge Ahmed Samsam er den fortsat i spansk politis varetægt.

Agent Samsam