Militæranalytikere: Selvfølgelig spionerer Danmark også mod Rusland

Danmarks formål med spionagen er at sikre sig selv, mener sikkerhedspolitisk analytiker.

Det er ikke kun Rusland, der holder øje med Vestens aktiviteter gennem overvågning (Grafik: Lise Grønvald Nielsen).

Rusland holder ikke kun øje med Danmark. Det går også den anden vej, vurderer flere eksperter med indsigt i militære og efterretningsmæssige forhold.

- Selvfølgelig gør vi det. Det er ikke nogen hemmelighed, at der foregår spionage fra begge sider, siger militæranalytiker ved Københavns Universitet Jens Wenzel Kristoffersen.

For som Kenneth Øhlenschlæger Buhl fra Forsvarsakademiet siger: "Det ville være dumt ikke at gøre det".

Forskellige tilgange til overvågning

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker inden for sikkerhedspolitik i Tænketanken Europa, forklarer, at det generelt er en høj prioritet at have et øje på de lande og grupper, som udgør en trussel mod nationens sikkerhed.

- Hvis man antager, at Rusland er den største trussel mod dansk og europæisk sikkerhed, så er det der, en efterretningstjeneste kører de fleste ressourcer hen, siger han.

Han mener dog, der er en forskel med hensyn til formålet i Danmark og Ruslands overvågning.

- Jeg tror ikke, der er nogle danske ambassader, der har så mange agenter, som det vi kan se, Rusland har.

Han kan heller ikke forestille sig, at Danmark forsøger at skaffe sig information, som kan bruges i sabotage-øjemed. For Danmark handler det om at sikre sig selv, mener han.

- Vi har, så vidt jeg ved, ikke nogen offensive hensigter rettet mod Rusland. Der kan man godt blive mere i tvivl om Ruslands hensigter.

Jacob Kaarsbo har en baggrund som chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og fortæller, at Danmark bruger menneskelige kilder, de såkaldte føringsofficerer, og forskellige typer af elektronisk indhentning. For eksempel via satellitter.

Nærmere kan han ikke gå ind i, hvilke metoder Danmark benytter til spionage, men tilføjer:

- Man gør, hvad der er nødvendigt.

FE skriver til DR, at det er et grundvilkår for en efterretningstjeneste, at den ikke kan være åben om dens metoder, men arbejder både hemmeligt og åbent for at beskytte danske interesser.

- FE er en all source-efterretningstjeneste, hvilket betyder at vi har alle indhentningsdiscipliner og kapaciteter samlet i én tjeneste, skriver FE i en mail.

Russiske spioner i Danmark

For et år siden smed Danmark 15 russiske spioner ud ad landet, fordi de ifølge PET har lavet spionagearbejde.

Alligevel mener PET og eksperter, at Rusland stadig spionerer i Danmark.

- Vi gjorde et enormt stort indhug, da vi fik udvist 15 russiske efterretningsofficerer. Det betyder på ingen måde, at spionagetruslen ikke stadig er til stede, siger Anders Henriksen, kontraspionagechef i PET.

Orlogskaptajn og militæranalytiker Kenneth Øhlenschlæger Buhl går skridtet videre og siger, at han forventer, at Danmark bliver overvåget.

- Vi må gå ud fra, at russerne spionerer mod Danmark konstant og hele tiden, på trods af at der er blevet smidt diplomater ud, vurderer han.

Kenneth Øhlenschlæger Buhl vurderer, at Rusland har intensiveret spionagen på grund af krigen i Ukriane.

Målet for Rusland er ifølge eksperterne at skaffe sig information om blandt andet vores kritiske infrastruktur i form af strømkabler, gasledninger og internetkabler.

Anders Henriksen fortæller om spionage-truslen mod Danmark.

Bevidstheden om spionagen bobler op til overfladen

Der er enighed blandt de militære eksperter om, at spionagen fra både russisk og Vesten side ikke er ny.

- Vi har lavet spionage fra dansk grund gennem rigtig mange år, siger Jacob Kaarsbo fra Tænketanken EUROPA.

Men det er nyt, at der bliver talt åbent om det i offentligheden.

- Nu er det kommet til offentlighedens bevidsthed, at de her ting foregår. Det er nok foregået i mange, mange år, men nu er det boblet op til overfladen, siger Jens Wenzel Kristoffersen fra Københavns Universitet.

Der er da også kommet en enorm opmærksomhed på Ruslands aktiviteter i Vesten. Både som følge af krigen i Ukraine, og efter DR i samarbejde med de nordiske tv-stationer SVT, NRK og Yle har kunnet afsløre flere af Putins spioner i Norden.

Ingen af de russiske ambassadører i Sverige, Norge eller Danmark vil stille op til interview.

Den russiske ambassadør i Oslo, Tejmuraz Ramisjvili, skriver:

- At indsamle og analysere information i et stationeringsland og formidle denne information til hjemlandet er en normal virksomhed for diplomater.

Anden episode af 'Skyggekrigen' er nu tilgængelig på DRTV.

Skyggekrigen: De russiske spionskibe