Nato: Rusland udgør en stor trussel mod europæisk infrastruktur

- Russerne er blevet mere aktive på det her område, end vi har set de seneste år, siger topembedsmand i Nato.

Ifølge Nato er der en stor risiko mod europæisk infrastruktur fra russisk side.

Rusland udgør en stor trussel mod den kritiske infrastruktur i Europa og Nordamerika.

Sådan lyder det fra Nato, der hermed bekræfter, hvad dokumentarserien 'Skyggekrigen' de seneste uger har afsløret.

Ifølge David Cattler, der er vicegeneralsekretær inden for efterretninger og sikkerhed i Nato, har Rusland midlerne til at overvåge og kortlægge infrastrukturen under vandet.

- Vi ser, at der er en stor risiko for, at den kritiske infrastruktur i Europa og muligvis også Nordamerika kan blive et mål for Rusland som led i landets krig med Ukraine, siger David Cattler ifølge mediet Politico.

Embedsmanden tilføjer, at Ruslands efterretningstjenester har omfangsrige ressourcer, som præsident Vladimir Putin kan udnytte i overvågningen. Det gælder også brug af civile skibe og spionskibe.

'Skyggekrigen', som DR har lavet i samarbejde med SVT, NRK og Yle, afdækker, hvordan efterretningskilder og eksperter vurderer, at Rusland i høj grad er til stede i nordiske farvande med henblik på at forberede mulig sabotage mod infrastrukturen.

Du kan se alle afsnittene her:

Skyggekrigen: Putins spioner i Norden

- Russerne er blevet mere aktive på det her område, end vi har set de seneste år. Deres patruljeringer i Atlanterhavet er på et øget niveau, siger Cattler.

David Cattler tilføjer, at russiske fartøjer "løber større riscici" i Nordsøen og havene omkring Baltikum - uden at uddybe bemærkningen.

På baggrund af opsnappet radiokommunikation fra den russiske flåde, som DR, NRK, SVT og Yle har fået adgang til, kunne medierne i går afsløre, hvordan russiske flådeskibe med kapacitet til at udføre undervandsoperationer i måneder og dage op til sprængningerne af Nord Stream-gasledningerne var i umiddelbar nærhed af de nordlige eksplosionssteder.

Den 26. september 2022 blev et læk af gas fra rørledningen Nord Stream 2 registreret i Østersøen sydøst for Bornholm. Adskillige timer senere blev yderligere læk fra rørledningen Nord Stream 1 opdaget nordøst for øen.

Bare fire dage før, altså den 22. september, blev mindst et russisk skib spottet i området ved sprængningerne.

Talsmanden for den russiske præsidentadministration, Dmitrij Peskov, har offentligt afvist, at Rusland har planlagt sabotage mod energiinstallationer i Europa.

Han har samtidig understreget behovet for en hurtig og bred, international undersøgelse af Nord Stream-sabotagen.