Partier undrer sig over nye oplysninger i Samsam-sag: 'Jeg har ingen tillid til, at tingene er gået efter bogen'

Regeringen afviser fortsat at undersøge forløbet om Ahmed Samsam.

- Man lovede i valgkampen, at alle sten skulle vendes. Det er ikke for meget forlangt, at man gør det nu, udtaler Peter Skaarup. (Foto: DR Dokumentar, privatfoto)

På Christiansborg er der flere af de politiske partier, der undrer sig.

Hvorfor vil regeringen ikke have en tilbundsgående undersøgelse af forløbet om den terrordømte danske statsborger Ahmed Samsam, der hævder at have været agent for de danske efterretningstjenester?

En påstand, som DR's oplysninger understøtter.

I forbindelse med den nye DR-dokumentar 'Agent Samsam' har DR Nyheder de seneste dage beskrevet, hvordan en ti år gammel YouTube-video bekræfter, at Samsam i 2013 var sammen med den oprørsgruppe, som han hele tiden har påstået - og ikke en Islamisk Stat-gruppe.

Rosa Lund er retsordfører i Enhedslisten. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Det er også kommet frem, at dansk politi stoppede Samsam på gaden i samme periode, som IS indtog en vigtig luftbase ved syriske Raqqa, hvilket Samsam blev dømt for i 2018.

- Jeg synes, at det er utroligt, at jo mere man graver i den her sag, desto mindre hænger den samme, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Danmarksdemokraterne stemmer i:

- Det er jo virkelig alvorligt, for det maler et billede af, at det er rigtigt, som han har sagt hele tiden. Det bør regeringen tage notits af og reagere på.

- Man lovede i valgkampen, at alle sten skulle vendes. Det er ikke for meget forlangt, at man gør det nu, siger gruppeformand Peter Skaarup.

Samme udmelding kommer fra De Konservative.

- I en retsstat må der ikke være en mistanke om, at der kan begås et justitsmord. Derfor ønsker vi sagen om Samsam undersøgt grundigt, siger retsordfører Mai Mercado.

Alle med magt smækker hælene sammen

Hos De Radikale siger den politiske leder, Martin Lidegaard, at der "godt nok er blevet rejst mange spørgsmål".

- Vi har hele tiden syntes, at den her sag kaldte på en uafhængig undersøgelse. Nu får vi så endnu flere oplysninger. Det understreger kun én gang for alle, at vi bør få undersøgt, hvad der er op og ned, siger Lidegaard.

Rosa Lund har "ikke tillid til, at tingene er gået efter bogen".

- Det er lige meget, hvilken såkaldt magtpolitiker man spørger til den her sag, så smækker de hælene sammen. Det plejer at være at være et tegn på, at der er et eller andet galt.

Hummelgaard: Sagen må gå sin gang

Rosa Lund henviser formentligt til blandt andre justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Ministeren har ikke ønsket at stille op til et interview om de nye oplysninger, som DR har bragt frem eller for at svare oppositionens kritik.

Peter Hummelgaard (S) henviser til, at Samsams er blevet behandlet af tre retsinstanser. Kun én gang foregik det med fysiske retsmøder. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Men i et skriftligt svar siger han, at den spanske straffesag mod Ahmed Samsam har været behandlet i tre instanser i Spanien.

- Hvis Ahmed Samsam mener, at der er begået proceduremæssige eller andre fejl i det spanske retssystems behandling af straffesagen, er det et spørgsmål, der må rejses ved de spanske retsinstanser, siger han.

Torsdag begynder den civile retssag, som Samsam har anlagt mod Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Den sag skal nu have lov til at gå sin gang ved domstolene, lyder det fra Peter Hummelgaard.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Venstre, men partiet er ikke vendt tilbage på henvendelserne.