Politikere vil have bedre bevogtning i vores farvande: 'Beredskabet på havet er ikke godt nok'

Bevogtningen kommer til at fylde en stor del ved de kommende forsvarsforhandlinger, spår to ordførere.

Rasmus Jarlov og Martin Lidegaard. (Foto: Emil Helms/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix – Illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Danmarks beredskab på havet er ikke godt nok.

Sådan lyder det fra De Konservative og De Radikale, der mener, det er uholdbart, at det tog et af Forsvarets patruljeskibe 10 timer at sejle ud til et russisk fartøj, der lå ved Nord Stream-rørledningerne få dage inden sabotagen i september sidste år.

Patruljeskibet 'Nymfen' skulle nemlig sejle fra Rødby Havn på Lolland - og selvom det skete med høj fart, tog det altså 10 timer at nå frem.

Og det er simpelthen for langsomt, mener De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

- Det er for lang tid. Det er måske Danmarks allervigtigste militæropgave at have kontrol over vores meget strategisk vigtige farvand. Det kræver selvfølgelig, at man kan rykke hurtigere ud.

Oplysningerne om det russiske fartøj stammer fra opsnappet radiokommunikation fra den russiske flåde, som DR, NRK, SVT og Yle har fået adgang til i arbejdet med dokumentar- og podcastserien 'Skyggekrigen'.

Serien afdækker, hvordan russiske flådeskibe med kapacitet til at udføre undervandsoperationer var i umiddelbar nærhed af de nordlige eksplosionssteder i måneder og dage op til sprængningerne af Nord Stream-gasledningerne.

Se alle tre afsnit af 'Skyggekrigen' her:

Skyggekrigen

Kræver bedre bevogtning

De Radikales gruppeformand og tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard, mener ligesom Rasmus Jarlov, at historien er endnu et eksempel på, at sikkerheden lader meget tilbage at ønske.

- Jeg synes, at vi er nødt til at erkende, at vores beredskab på havet ikke er godt nok. Det skal blive bedre, og vi er nødt til at bevogte vores infrastruktur bedre. Det handler ikke kun om vores infrastruktur, men det er hele Europas adgang til billig og sikker strøm.

Rasmus Jarlov mener, at det er et helt oplagt, at beredskabet til søs er noget, som man bør kigge på til de forestående forsvarsforhandlinger.

- Det er noget, vi er nødt til at adressere i et forsvarsforlig. Vi skal have en bedre evne til at reagere og først og fremmest opdage, når der sker lignende i vores farvand.

- Beredskabet er tydeligvis for dårligt, når vi har så svært ved at finde ud af, hvad der er foregået. Det tyder på, at det er et område, der skal pririoteres, siger Rasmus Jarlov.

Også hos De Radikale mener Martin Lidegaard, at der skal flere penge til Forsvaret.

- Det her er noget, jeg kommer til at tage med i de kommende forsvarsforhandlinger, hvor vi starter med en status over det, vi har, samt det udstyr, der ikke er godt nok. Og det her hører til den sidste kategori.

'Kollektivt svigt'

Forsvaret har ikke ønsket at stille op til interview om de 10 timers sejltid for 'Nymfen'.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) beskrev situationen med Forsvarets økonomi som et "kollektivt svigt". (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Men på et pressemøde torsdag, hvor der blev givet en status over Forsvarets skrantende økonomi, sagde ministeren i en generel kommentar, at der er sket et "kollektivt svigt".

- Jeg vil gerne påtage mig mit ansvar. Jeg har også været med til at bringe dansk forsvar i den situation, det er i nu, siger han.

Troels Lund Poulsen er tidligere forsvarsordfører i Venstre.

Pressemødet markerede samtidig startskuddet til forsvarsforhandlingerne, som du kan læse meget mere om her.