Putins talsmand efter afsløringer om russiske spionskibe i Norden: Medierne tager fejl

Medierne burde koncentrere sig om Nord Stream-sprængningerne, lyder det fra Kreml.

- Medierne fra de pågældende lande tager fejl i deres konklusioner, udtaler Putins talsmand. (Arkivfoto) (Foto: © KREMLIN.RU/HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Der er intet hold i historierne fra DR, SVT og YLE om, at Rusland ifølge efterretningskilder kortlægger infrastrukturen omkring havvindmølleparker, gasrørledninger og strøm- og internetkabler i Norden.

Sådan lyder det fra Dmitrij Peskov, talsmand for det russiske præsidentkontor.

- Medierne fra de pågældende lande tager fejl i deres konklusioner. Endnu engang vælger de at skyde skylden på Rusland uden nogen grund, siger Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Den nye dokumentar 'Skyggekrigen' afslører, hvordan et russisk militærprogram ifølge efterretningstjenester og eksperter netop nu er i gang med at kortlægge havvindmølleparker, gasrørledninger og strøm- og internetkabler i farvandene omkring Danmark, Norge, Finland og Sverige.

Kortlægningen sker ved, at et stort antal militære og civile skibe ifølge efterretningskilder sejler rundt i de nordiske farvande og afdækker, hvad der ligger på bunden af havet, og hvordan vores infrastruktur hænger sammen.

Du kan se første afsnit af 'Skyggekrigen' lige her:

Skyggekrigen

Kreml: Brug tiden fornuftigt

Målet med kortlægningen er ifølge efterretningskilderne at planlægge sabotage mod de nordiske lande, herunder ved at kunne skære strøm- og datakabler over på tværs af Atlanten og til resten af Europa.

Men i Kreml mener man, at de nordiske journalister bag dokumentaren bruger ressourcerne forkert.

- Vi ville foretrække, hvis medierne brugte mere tid på terrorangrebet på Nord Stream-rørledningerne. Der er et behov for en gennemsigtig, omgående og bred international efterforskning af det her uhørte terrorangreb og sabotage, siger Peskov.

På et pressemøde foran Marienborg ønskede statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag eftermiddag ikke at kommentere dokumentarseriens afsløringer.

I stedet henviste hun til justitsminister Peter Hummelgaard (S), som udtaler sig "senere i dag", lød det.

Ambassadør: Alt er foregået efter reglerne

På baggrund af opsnappede radiokommunikation kan DR, NRK, SVT og Yle i dokumentarserien desuden afsløre, at spionskibet ’Admiral Vladimirsky’ gennem en måned sejlede rundt i Østersøen, Storebælt, Kattegat og Nordsøen.

Skibets rute gik forbi både nuværende og kommende havvindmølleparker, hvor det opholdt sig i flere dage.

DR, SVT, NRK og Yle har forelagt oplysningerne om Ruslands kortlægning af vores infrastruktur for de russiske ambassader i Norden.

Det er kun Ruslands ambassadør i Norge, der har svaret.

- Forskningsfartøjernes arbejde er efterspurgt og udføres i fuldstændig overensstemmelse med international lov. Det arbejde koordineres gennem diplomatiske kanaler, udtaler ambassadør Teymuraz Ramishvili i en skriftlig kommentar.

Han ønsker ikke at stille op til interview.

Ruslands ambassade i København har ikke besvaret DR’s gentagne henvendelser.

Inden Peskovs udtalelser har DR kontaktet Forsvarsministeriet i Rusland og blandt andet spurgt, hvorfor en del af besætningen på ’Admiral Vladimirsky’ var maskeret og bevæbnet.

Forsvarsministeriet har ikke besvaret DR’s henvendelse.