Retsanalytiker om Hjort-tiltale: 'Den her sag er fuldstændig spektakulær'

Claus Hjort er tiltalt efter en bestemmelse, der senest blev brugt i en dom mod en østtysk spion.

Claus Hjort Frederiksen nægter sig skyldig. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er uden fortilfælde, at en tidligere forsvarsminister er blevet tiltalt for at have røbet statshemmeligheder.

Sådan lyder det fra DR Nyheders retsanalytiker, Louise Dalsgaard, efter at Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet tiltalt i en opsigtsvækkende sag.

- Den her sag er fuldstændig spektakulær. Vi har lige nu en anden sag af samme kaliber med eksspionchef Lars Findsen, der er tiltalt efter samme paragraffer.

- Men her har vi at gøre med en tidligere forsvarsminister, som er tiltalt efter en paragraf - som kun én gang før har været i brugt i en dom i Danmark mod en østtysk spion - fordi Hjort skal have talt over sig i interviews og dermed røbet de yderst hemmelige informationer, han har fået som minister.

Louise Dalsgaard er retsanalytiker i DR Nyheder. (Arkivfoto)

Den præcise tiltale mod Hjort er hemmelig. Men hovedpersonen har selv sagt, at han var sigtet for at have talt over sig i interviews i medierne.

Han nægter sig skyldig.

Claus Hjort Frederiksen har i en række interviews blandt andet omtalt et hemmeligt kabelsamarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og USA.

Et samarbejde, som flere medier, heriblandt DR Nyheder, tidligere har beskrevet.

Blandt andet udtalte han sig om samarbejdet i TV2-programmet 'Lippert'.

Se en bid fra interviewet her:

'En offentlig hemmelighed'

Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve, at sagen mod Claus Hjort Frederiksen kommer til at køre for lukkede døre.

Den tiltalte selv ønsker åbne døre.

Louise Dalsgaard påpeger det paradoksale i, at anklagemyndigheden og den tiltalte har to vidt forskellige holdninger til åbenhed i sagen.

- Det er nok ved at være lidt en offentlig hemmelighed, hvad sagen egentlig drejer sig om, fordi Claus Hjort har været åbenmundet om sagen. På den anden side har vi anklagemyndigheden, som siger, at tiltalen er hemmelig.

- Pressen får formentlig kun udleveret et anklageskrift, hvor vi ikke kan se, hvilke udtalelser han er blevet tiltalt for. Det samme var tilfældet, da vi fik udleveret anklageskriftet i sagen mod Lars Findsen.

Louise Dalsgaard kan godt forstå, hvis man har svært ved at finde rundt i det store sagskompleks, hvor altså også tidligere spionchef Lars Findsen samt en række andre har været involveret.

- Det er en stor sag, og det er en meget kompleks sag, som ikke kun involverer Claus Hjort Frederiksen.

- Den involverer også Lars Findsen og en lang række ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, som på et tidspunkt bliver sendt hjem, fordi Tilsynet med Efterretningstjenesterne retter en mistanke om, at der er foregået ulovligheder i FE. Det er den hjemsendelse, som Hjort reagerer på, da han går i medierne.

Det er uvist, hvornår sagen skal køre ved Københavns Byret.

Mørklagt