Rusland reagerer på DR-dokumentaren 'Skyggekrigen': Kalder det en koordineret provokation

DR Nyheders chefredaktør afviser påstandene og opfordrer Ruslands ambassade til at stille op til interview.

Talsperson for Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova, roser ikke ligefrem dokumentarserien 'Skyggekrigen', som kan ses på DRTV. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, Ritzau Scanpix)

De nordiske staters myndigheder står bag provokation af Rusland i dokumentarserien 'Skyggekrigen'.

Sådan lyder det fra talspersonen for Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova.

Ifølge hende er dokumentaren en koordineret provokation.

- Da disse tv-selskaber er tæt forbundet til staten og finansieres af dem, er det klart, at det er myndighederne samt nationale efterretningstjenester og deres oversøiske kuratorer, der står bag provokationerne, siger Maria Zakharova ifølge et Telegram-opslag fra den russiske ambassade i Danmark.

'Skyggekrigen' er en fælles nordisk dokumentarserie i tre afsnit, hvor journalister fra de fire public service-stationer i Norden, Yle, SVT, NRK og DR, undersøger, hvordan Rusland fører hybridkrig i de nordiske lande.

Serien afslører blandt andet, at det russiske fartøj 'Admiral Vladimirsky' med bevæbnet besætning sejler rundt i blandt andet dansk farvand med slukket AIS-signal, så skibets placering ikke blev delt.

Efterretningstjenester og eksperter mener, at skibet kortlægger havvindmølleparker, gasrørledninger samt strøm- og internetkabler i blandt andet de nordiske landes farvande.

Desuden er det kommet frem, at medierne i det seneste år har fundet 50 russiske skibe, som ifølge eksperter gennem de seneste ti år har sejlet på mistænkeligvis og derfor kan være brugt til spionage.

Maria Zakharova hævder, at dokumentaren "strider mod folkerettens normer og privatlivets ukrænkelighed", fordi der i dokumentaren bliver vist foto- og videomateriale af tidligere og nuværende ansatte ved russiske ambassader. Samtidig kalder hun historierne for falske og "endnu en bølge af spionmani i de nordiske lande".

- Den kurs, som myndighederne har taget for at dæmonisere Rusland, fører til uoprettelig skade på forholdet til vores land. Vi vil fortsat reagere hårdt på alle sådanne provokationer, lyder det fra talsperson Maria Zakharova.

DR til Ruslands ambassade: Stil op til interview

DR Nyheders chefredaktør, Thomas Falbe, afviser kritikken.

- DR's redaktionelle linje bliver lagt helt uafhængigt af nationale myndigheder, ganske som det er tilfældet hos SVT, NRK og Yle, siger han.

Samtidig opfordrer Thomas Falbe den russiske ambassade til at stille op til interview om sagen, som DR har anmodet om i flere uger.

Thomas Falbe opfordrer Ruslands ambassade til at svare på de spørgsmål, som DR har stillet. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

- Jeg håber, at den russiske ambassadør vil besvare DR's spørgsmål til en række konkrete forhold frem for at fremsætte udokumenterede beskyldninger, hvis eneste formål er at fjerne opmærksomheden fra de forhold, der bliver fremlagt i 'Skyggekrigen', siger han.

DR har i forbindelse med dokumentaren forsøgt at få svar fra Ruslands forsvarsministerium og den russiske ambassade i København, men ingen af dem har besvaret henvendelserne.

Tidligere på ugen kommenterede talsmanden for det russiske præsidentkontor, Dmitrij Peskov, også dokumentarserien. Her lød det, at der ikke var hold i historierne fra de fire public service-stationer.

- Medierne fra de pågældende lande tager fejl i deres konklusioner. Endnu engang vælger de at skyde skylden på Rusland uden nogen grund, lød det fra Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Kremls talsperson Dmitrij Peskov mener, at medierne heller skal koncentrere sig om at finde ud af, hvad der skete med Nord Stream-rørledningen. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Samtidig opfordrede han journalisterne til i stedet at bruge mere tid på det, han kaldte terrorangrebet på Nord Stream-rørledningen i Østersøen.

- Der er et behov for en gennemsigtig, omgående og bred, international efterforskning af det her uhørte terrorangreb og sabotage, sagde Dmitrij Peskov.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har efter afsløringerne sagt, at regeringen i det kommende forsvarsforlig vil skrue op for indsatsen mod spionage fra Rusland.

- Den tilstedeværelse, vi ser fra russisk side, bliver vi også nødt til at være i stand til at følge, og af den grund kommer vi til at bruge flere kræfter både i forhold til Forsvarets aktiviteter og generelt, sagde ministeren torsdag.

Du kan se første afsnit af 'Skyggekrigen' her:

Skyggekrigen: Putins spioner i Norden